Programok

Könyvbemutató - Budapesti Kultúrtörténeti Séták II.

2013.07.17. 09:50

A Budapesti Kultúrtörténeti Séták címet viselő sorozat második kötetét holnap mutatják be a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Az Andrássy út és környékének megismerése után ezúttal a pest szívébe, a Kiskörút tájára kalauzol bennünket a friss és archív felvételekkel illusztrált kötet.

A Budapesti Városvédő Egyesület által szervezett könyvbemutatón a kiadványt ismertetik a szerzők. A könyvet a helyszínen ingyen el lehet vinni.

"A pesti Belvárost határoló belső körút a Deák Ferenc utcától a Vámházig a várfal tövében húzódó vizesárok feltöltésével jött lére. A 19. század elejétől kezdve végig a Kiskörút ívén impozáns közintézmények és magánpaloták sora épült a városfalra tapadva vagy közvetlenül a városfal peremén.

A múlt és jelen figyelmet érdemlő épületei közül válogattunk ebben a kötetbe, és ahogy az egy könnyed sétánál lenni szokott, néhány esetben egy-egy érdekes vagy fontos ház bemutatása végett kissé letértünk az útvonalról. A városfal árnyékából száz év előtti jeles alakok tűnnek elő, számos kultúrhistóriai érdekesség és építészettörténeti adalék sorakozik fel, és láthatóvá válnak a legutóbbi évtizedek pozitív és negatív lenyomatai. A sorok között megmutatkozik a történelmi és politikai fordulópontokra reflektáló pesti polgárság és a város falakat és rendszereket túlélő folyamatos fejlődése.

A könyv lapjain mintegy ötven helyszínről olvashatunk hosszabb-rövidebb leírást, a szövegblokkok tömörségét gondosan válogatott friss fotók és archív képek oldják. Reméljük, hogy sétakönyvünk a nagyközönség és a lelkes helytörténész számára is hasznosan forgatható olvasmány lesz a helyszíni szemlélődés és a fotelbéli lapozgatás alatt is." (Fekete Sas Kiadó)

A könyv újrakiadása a “Barangolás a régi pesti városfal mentén” című, KMOP-5.2.2/B-09-2f-2010-00001-07 jelű projekt keretében valósul meg.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft/ 1 FUGA kártya).