Közélet, hírek

Kopacz Hanna az EUmies Awards - Young Talent szűkített listáján

2023.05.05. 13:02

A MOME egykori hallgatója és a 2021-es Média Építészeti Díj terv kategóriájának győztese diplomamunkájával most Európa egyik legnívósabb szakmai versenyének szűkített, 38-as listájára került fel. A Young Talent 5000 eurós fődíját végül három kiválasztott diák kaphatja meg, akiknek a diplomamunkáiból kiadvány és kiállítás is készül.

 

A Young Talent célja, hogy támogassa a nemrég végzett építész, várostervező és tájépítész tehetségeket, akik a jövőben környezetünk átalakításáért lesznek felelősek. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy segítse a hallgatókat pályafutásuk kezdeti szakaszán, és támogassa a diákokat a szakmai világba való belépésük során.

A Young Talentre a Creative Europe programban résztvevő egyetemek nevezhetik a legjobban sikerült mesterszakos diplomamunkákat, a jelentkezőket nemzetközi zsűri bírálja el.

A három győztes támogatást kap az EU Mies Awardban részt vevő építészekkel és kritikusokkal való kapcsolatépítésben. A kiválasztottak ezenkívül oklevelet, fejenként 5 000 eurót, egy saját profilt a World Architects című lapban és az USM-től bútorokat kapnak munkahelyük kialakításához, valamint terveiket bemutatják a Young Talent 2023 című  vándorkiállításon, mely legfontosabb helyszíne Velence.

Kopacz Hanna mestermunkájában arra keresett egyszerű, praktikus és valószerű megoldásokat, hogy milyen építészeti, urbanisztikai és tájépítészeti eszközök járulhatnak hozzá egy erdélyi cigánytelep életszínvonalának emeléséhez. A Rektori Díjban részesült diplomatervről részletes tervbemutató olvasható az Építészfórumon.

Kopacz Hanna az idei ÉpítészfesztiválPályakezdő Építészek" című kerekasztal-beszélgetés egyik meghívott vendége, így június 3-án az olvasóink találkozhatnak vele a Füvészkertben.

A Young Talent szűkített listájára került projektek az alábbi linken érhetőek el.