Épülettervek/Középület

Kórház a város szélén

2018.12.28. 18:08

Figyelem, nem a 80-as évek elején játszódó csehszlovák televíziós filmdrámáról van szó, ahol Blazej doktor nyájasan benyit a kórterembe és a páciensek hogyléte felől érdeklődik. Csak majdnem. A dráma stimmel, a helyszín azonban Budapest, annak is déli és északi része, az időpont a 2010-es évek vége. A szüzsé pedig? Nos, egy tervpályázat eredménye. A budapesti centrumkórházaké.

Nagy port kavart az építész szakmában, de közéleti hullámokat is vert a három kiemelt budapesti kórházkomplexum tervpályázatának eredményhirdetése. Lapunkat is felkereste például a második helyezett. Az ezüstérmeseknek azonban az építészszakmában ritkán terem babér, főleg ha azok nyertek, akik a pályázat szakmai előkészítésében is részt vettek. Ugye ismerős a történet?

Nyílt titok volt az építészszakmában, kik nyerik majd a három budapesti centrumkórházra kiírt pályázatot. A nyertesek valószínűleg behozhatatlan versenyelőnyt szereztek azzal, hogy — egyébként a közbeszerzési törvény előírásaival ellentétesen — a pályázat előkészítésében is részt vettek.

A HVG.hu már augusztusban megjósolta, ki nyeri meg az Egészséges Budapest Program három budapesti centrumkórházra kiírt építészeti tervpályázatait. Méghozzá helyesen.

Az augusztus 1-jén megjelent három pályázat eredményéből kettő egybecseng a jóslatokkal: a pályázat december 14-i eredményhirdetésén a dél-budai centrumkórház tervezését Noll Tamás építészirodája, az M-Teampannon Építészmérnöki Kft., a dél-pestiét pedig Zoboki Gábor építészirodája, a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. nyerte meg. A harmadikat, az észak-pesti centrumkórház nyertes irodáját a lap nem találta el, azt a tippjük szerinti Rimely Károly helyett a korábban Mérték Építészstúdióként ismertté vált, az Állatkert biodómját és a Liget Projekt Magyar Innováció Házát is tervező Paulinyi-Reith and Partners Zrt. tervezheti. Rimely Károly a tervpályázat zsűrijébe került be.

A HVG-t nyáron egy budapesti építésziroda vezetője kereste meg, aki szintén érdeklődött a pályázat iránt, de megüzenték neki, hogy kár is törnie magát, mert már márciusban eldőlt, kik lesznek a nyertesek.

Az építész a pályázat több furcsaságára, köztük a rendkívül rövid, alig több mint kéthónapos határidőre is felhívta a figyelmünket. Az augusztus 1-jén kiírt pályázatra ugyanis október 8-ig le kellett adni nemcsak a tervkoncepciót, de a beárazott kiviteli terveket is. Ez rendkívül rövid — voltaképpen lehetetlen — határidő egy kórház esetében. Nemcsak mert óriási, egyenként több tízezer (a dél-budai centrumkórház esetében 155 ezer) négyzetméteres épületekről van szó, és egy pár ezer négyzetméteres művelődési házra vagy könyvtárra is legalább három-négy hónapot hagynak általában a tervpályázatok, hanem mert kórházat tervezni az egyik legkomplexebb, speciális ismereteket is igénylő feladat.

Zoboki Gábor

© Dudás Szabolcs

A két győztes viszont óriási helyzeti előnnyel indult a többiekhez képest: mindketten részt vettek ugyanis a tervpályázatot megelőző vázlattervek elkészítésében, amelyek rögzítik például, hogyan legyen megközelíthető az épület autóval, gyalogosan, mentővel, hány ágyas legyen, milyen műszaki paramétereknek kell a végleges kiírásban szerepelniük. Nem is akármikor: Noll Tamást több mint két éve hivatalos kormányhatározatban kérték fel a tervpályázat előkészítésére — megbízásáról a média is beszámolt —, Zoboki Gábor pedig maga vallott arról idén márciusban egy interjúban (az ide vonatkozó rész a 18. perctől látható), tehát öt hónappal a pályázat kiírása előtt, hogy most éppen "kórházat rajzol". Az építész ebben részletesen is ecsetelte, hogy ez mennyire bonyolult munka, "nem lehet csak a papírból, a gránitból meg a habarcsból kiindulni", terepismeret is kell, "mert ha a kardiológiai műtőbe nem lehet három percen belül betolni a beteget, mert a műtőággyal a liftnél nem lehet befordulni, akkor meghal".

Noll Tamás

© teampannon.hu

Neki tehát — az összes közül legfontosabbnak számító, dél-budai centrumkórházat tervező Noll Tamással együtt — óriási, több évnyi, illetve hónapnyi tapasztalata és részismerete volt a helyszínről és azokról az elvárt paraméterekről, amit a többi pályázó csak a kiírás pillanatában ismerhetett meg. Így érthető, hogy nekik elég volt két hónap is a győztes pályázat elkészítésére, csakhogy a lapnak nyilatkozó építészek szerint az eljárás rendkívül megalázó a szakma többi szereplőjének.

A fentiek miatt az etikai szempontokon túl konkrétabb aggály is felmerülhet a tervpályázattal kapcsolatban: a hatályos közbeszerzési törvény 25. paragrafusa értelmében ugyanis összeférhetetlen és nem vehet részt az eljárásban ajánlattevőként, részvételre jelentkezőként vagy alvállalkozóként az, aki az eljárás előkészítésében is részt vett. A tervpályázat kiírása ráadásul konkrétan is hivatkozik erre a paragrafusra, amit a szintén hivatkozott, a tervpályázati eljárásokról szóló kormányrendelet sem old fel.

Ez alapján pedig nemcsak etikátlan, de szabálytalan is lehet a tervpályázat eredménye, vagyis Noll Tamás és Zoboki Gábor győzelme, noha kétségtelenül gyönyörűek és 21. századiak a tervek.

Bár a pályázat eredménye a Közbeszerzési Hatóságnál elvileg megtámadható, a lap építész forrásai szerint nem valószínű, hogy ezt a versenyben alulmaradt indulók bármelyike is megteszi: egy ismert, korábban több neves fővárosi épületet is tervező építész a hvg.hu-nak azt mondta: négy évvel ezelőtt egy másik nagy budapesti építészirodával közösen indult egy a kormánynak fontos presztízsberuházás tervpályázatán, majd miután nem nyertek, megtámadták a szerintük tisztességtelenül született eredményt, két nap múlva viszont a mobilján hívták a Miniszterelnökségről, hogy ha még egyszer megpróbál keresztbe tenni egy kormányzati beruházásnak, "soha a büdös életben nem nyer majd többet semmilyen pályázaton".

Na, Sova doktor, erre varrjon gombot.

Építészfórum