Történet
A helyszínen korábban háromszáz éve állt egy régi ház, amit 1968-ban egy kis étteremmel bővítettek. Az elmúlt évtizedekben – a turizmus újraéledésével – csodálatos kertjének és a Boden-tavon keresztül a havasokra néző panorámájának (csakúgy, mint a helyi fogásnak, a híres „Kässpätzle”-nek) köszönhetően a vendéglátóhely hamar közkedveltté vált.
2008 decemberében a régi épületrész teljesen leégett a hozzáépítés tetőzetével együtt. Az öt tulajdonosnak el kellett döntenie mi legyen a romok sorsa, így megbízásukból vázlatokat kezdtünk készíteni a helyszínre. Volt szó lakásokról és egyéb funkcióról, ám számomra a kezdet kezdetétől az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy a fantasztikus helyszíni adottságok a közönség számára is nyitottak maradjanak. Végül meg tudtam győzni ügyfeleinket, hogy egy új, átformált éttermet alakítsunk ki, melynek első emeletén négy kis lakás kap helyet.
Megvalósítás
A tervezés és előkészítés közel két és fél évet vett igénybe, majd az események felgyorsultak, a kivitelezés csupán kilenc hónapig tartott. 2012 januárjában, pontosan 44 évvel az első megnyitó után az éttermet egy kis ünnepség keretében adták át.
A ház új építésű része teljes egészében előregyártott fenyő elemekből áll, a homlokzat és a belső burkolatok osztrák vörösfenyőből készültek. Az eredeti ház plusz szigetelést kapott, így az energiafogyasztást a korábbi 30%-ára tudtuk csökkenteni. Ezenkívül az általunk tervezett tető nem csak összefogja a két különböző korú épületrészt, hanem 20 m² felületű napkollektornak is helyet ad, ami képes megoldani a melegvízellátást.
Egyetlen vendégszoba hozzáadásával a szállás most kétszer annyi embert tud kiszolgálni, mint korábban. A megemelt napozóterasz csodás kilátást biztosít még a kert hátsó részéből is.
Juri Troy
tervezés kezdete: 2009. február
kivitelezés kezdete: 2011. május
kivitelezés vége: 2012. január