Technológia

Korszerű audio-vizuális megoldások az AVmaxtól a BCE székesfehérvári campusának ”B” épületében

2021.02.22. 17:02

Az AVmax Rendszertechnika Kft. több éves tapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatok, digitális épülethangosítási rendszerek tervezésében  és kivitelezésében, emellett általános iskolák, gimnáziumok, egyetemek audio-vizuál és oktatástechnikai eszközök implementálásában valamint az új termékek megismertetésében. Folyamatos jelenléte a fent nevezett intézményekben lehetővé teszi, hogy megismerje az oktatók és technikusok korábbi tapasztalatait, jövőbeli igényeit, ezáltal mindig a célnak és kornak megfelelő megoldással szolgálhassanak.

A 2018-as tervek alapján a székesfehérvári campus B épület teljes AV rendszerének áttervezése célja a budapestivel megegyező, egységes AV rendszer kialakítása volt, melynek átadására 2019 nyarán került sor.

A rendszerek tervezésénél a főbb szempontok a következők voltak:

– Az egyes termek elosztott vezérléssel önállóan legyenek képesek működni.

– A 160 fős nagyelőadó kivételével minden teremben a termet kiszolgáló AV technika az oktatói asztalba építve kerüljön kialakításra.

– Minden oktatói asztal tartalmazzon egy beépített oktatói PC-t és egy kábelrendező dobozt kihúzható AV kábelekkel, 230V-os csatlakozással, és 2db USB csatlakozással pendrive és prezenter csatlakoztatásához.

– Minden oktatói asztalon a kábelrendező dobozba integrált nyomógombos vezérlőpanellel, vagy a nagyobb termek esetében érintőképernyős vezérlőpanellel lehessen a terem AV technikáját vezérelni.

– Az audiovizuális tartalom megjelenítéséhez projektoros vetítés és oldalfali hangszórók preferáltak.

160 fős nagyelőadó:

Illusztris megjelenésű előadó, két oldalfali keretmentes vetítővászonnal, és két nagy fényerejű projektorral, álmennyezeti hangszórókkal, Crestron vezérlőközponttal és érintőképernyős vezérlővel, vezeték nélküli mikrofonokkal, illetve PTZ kamerával és kiegészítő eszközökkel, amellyel lehetséges az előadás rögzítése és streamelése is.

80 fős nagyelőadó:

Egyedi megjelenésű tetőtéri előadó két motoros vetítővászonnal, és két projektorral, négy oldalfali hangszóróval, Crestron vezérlőközponttal és érintőképernyős vezérlővel és vezeték nélküli mikrofonokkal.

Szemináriumi termek:

1 projektoros oktatótermek vetítővászonnal, vagy írható-vetíthető táblával, és oldalfali aktív hangszórókkal.

Kutatólabor:

1 projektoros előadóterem, ahol egy akril pult mögül lehet előadást tartani. Az akril pultba került elhelyezésre egy kábelrendező doboz és egy érintőképernyős vezérlőpanel. Az AV technika a terem oldalában lévő bútorzatban került elhelyezésre. A terem különlegessége a terem 4 sarkában lévő PTZ kamerák, amelyeket a terem végében lévő detektívüveg mögötti stúdióhelységből lehet PTZ kontrollerrel vezérelni. A stúdióhelységben egy Blackmagic Design video switch és rögzítő berendezés található, amellyel rögzíthető a prezentációs anyag, és a kamerák képe. A Crestron vezérlésnek köszönhetően a stúdióból, az akril pultból, de akár távolról is vezérelhető a terem teljes AV technikája. A stúdió helységből lehetőség van külön audio mix (mikrofonok és video hang) vezérlésre a teremhangra és a felvett hanganyagra is.

Az AVmax célja a szokásostól eltérő, magas minőségű és könnyen használható audio- vizuális, AV vezérlési és automatizált AV rendszerek tervezése és kivitelezése. Maximálisan figyelembe veszik a felhasználás körülményeit, a belsőépítészeti megoldásokat és a más szakágakkal való kapcsolódást. Az elmúlt években több nagy szabású projekt tervezését és kivitelezését sikerült elnyerniük mint például  Bozsik Stadion vagy a Nyíregyházi Atlétika Csarnok komplett AV rendszere.