Közélet, hírek

Korszerű új épületet kap a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikája

2023.11.29. 14:56

Hatemeletes új épületet kap a Mária utcában a jelenleg az Üllői út és a Mária utca sarkán működő Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika. A Semmelweis Egyetem már aláírta a szerződést a tervezővel. 

Új, a modern igényeknek megfelelő épületbe költözhet a közeljövőben a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikája (teljes nevén Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika), amely jelenleg a Mária utca 41. szám alatt működik. Az építkezés a Mária utcában, a 38-40. szám alatti foghíjtelkek egyesítése után létrejött, 1 358 négyzetméteres ingatlanon valósulhat meg. Az épület tervezéséről szóló tender május 24-én jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, időközben pedig a tervezőt is megtalálták. 

„A beruházás alapvető célja modern, korszerű, hallgatóbarát és környezettudatos, megújuló energiákat használó, gazdaságosan üzemeltethető és komfortos, az orvos-szakmai és oktatási célok megvalósítását elősegítő, emberi tartózkodásra és betegellátásra biztonságosan alkalmas környezet kialakítása és biztosítása" – olvasható a dokumentumban.

A felhívásból kiderül, hogy a szomszédos házakhoz zártsorúan csatlakozó épület tervezett mérete 8842 négyzetméter, 3 pinceszint + földszint + hat emelet. „A -P1, -P2 és a -P3 szinten - funkcionális és szerkezeti okokból egyaránt - célszerű a pinceszintek 100 %-os beépítettségét biztosító, parkolási (teremgarázs), raktározási, technológia hátteret kiszolgáló és egyéb funkciójú beépítést előirányozni. A földszint és a 6 emelet beépítettsége már kevesebb, mint 100%. Az orvosszakmai program célszerűen egy olyan épületet igényel, amelyben a különböző funkciójú és oktatási tevékenységet is folytató (járó- és fekvő-) betegellátó osztályok, valamint a kutatólaboratóriumi egységek forgalmát el kell különíteni egymástól" – írja az ajánlatkérő. Az új épület környezete helyi építészeti értékvédelem alatt áll.

A generáltervező feladatai közé tartozik a kutatólaborok, az ambuláns és fekvőbetegek műtéteire és utókezeléseire, valamint szakterületi konzíliumok tartására alkalmas helyiségek, a járóbetegellátással kapcsolatos helyiségek (központi betegirányító, mentőfogadó ambulancia, központi kimenő mintakezelő vérvételi helyiséggel kapcsoltan, sürgősségi ambulancia, Onkológiai Járóbeteg Ambulancia) tervezése, továbbá 83 kórterem kialakítása.

November 24-én jelent meg a közbeszerzés eredményéről szóló tájékoztató, amely szerint a Design Plan Zrt. tervezheti meg az új Bőrgyógyászati Klinikát, 488 millió forintos tervezési díjért. A szerződést október 13-án írták alá. A nyertes ajánlattevőn túl a Mediversum, a Magyar Energia Centrum, a TSPC, a Kulcsár Építészstúdió, illetve a Masszi Építész Iroda jelentkezett a feladatra. Utóbbi tervezte a Semmelweis Egyetem Mária utcai Szemészeti Klinikájának bővítését

Az ügyben kérdésekkel fordultunk az egyetemhez. Arra voltunk kíváncsiak, hogy kinek a tulajdonában van, illetve megtörtént-e már a két kérdéses ingatlan egyesítése, mi indokolja az építkezést, és mi lesz a sorsa a Mária utca 41. szám alatti épületnek. A választ az intézmény kérésére változtatás nélkül közöljük:

„A Mária utca 38-40. szám alatti ingatlanok egyesítése 2023.04.24-én megtörtént. Az ingatlan tulajdonosa a Semmelweis Egyetem. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika jelenlegi struktúrájában jelentős megújításra szorul. A beruházás alapvető célja egy korszerű, hallgatóbarát, környezettudatos, és megújuló energiákat használó intézmény, amely gazdaságosan üzemeltethető és komfortos egyaránt. Fontos szempont ezeken kívül, hogy elősegítse az orvos-szakmai és oktatási célok megvalósítását, valamint, hogy a betegellátás biztonságos környezetben történjen. Ezek biztosítják a Semmelweis Egyetem hármas egységét: a gyógyítást, oktatást, kutatás-fejlesztést. Ennek eredményeképpen a cél, hogy egy olyan modern klinika jöjjön létre, amely európai szinten is vezető technológiát képvisel mindhárom területen. A klinika megújulása az újjáépítési kormányprogram kiemelt fontosságú területeihez tartozik.

A jelenlegi épületben a műszaki és építészeti felújítás után az egyetem alapfeladataihoz kapcsolódó tevékenység zajlik majd."

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika a Mária utca és az Üllői út sarkán álló, egykori Sebészeti Klinika (I. Sebészeti Klinika) épületében működik, amely Kolbenheyer Ferenc tervei szerint épült 1873 és 1877 között. A gyógyítás, az oktatás és a kutatás hármas funkciójának megfelelően alakították ki, eredetileg háromszintes volt, az előadások és a demonstrált műtétek a Mária utcai véghez félhenger alakban csatlakozó, amfiteátrális felépítésű tanteremben zajlottak. Az épület az 1956-os forradalom és szabadságharc idején jelentősen megrongálódott, auditóriuma leégett.