Technológia

Kortárs, homogén és illeszkedő – társasház a Szemlőhegyen

2018.12.05. 09:45

Az öltözet akkor a legjobb, ha egyaránt összhangban van a hellyel, az alkalommal és viselőjével. Nagy-Miticzky Szabolcs és munkatársai a természetes anyagból készült EQUITONE [pictura] szálcement burkolatot választotta épülete homlokzatára a határozott megjelenéshez, és a monolit hatású tömeg megformálásához. A Tér Alkotó Tervező Stúdió Kft. építészeinek elegáns, négylakásos lakóépülete pont olyan, mint egy tökéletesen eltalált öltözet.

 

A rózsadombi családi házak környezetében szinte követelmény a minőségi megformáltság és az esztétikai érték teremtése, e társasház pedig könnyed természetességgel tudott alkalmazkodni az elvárásokhoz. A CREATON South-East Europe Kft. által kiírt 2017-es EQUITONE építész pályázat díjátadóján megosztott 1. díjjal jutalmazott Nagy-Miticzky Szabolcs, Soós Krisztina és Vesztergom Ádám által tervezett épület határozott helykijelölés, amely a völgy felé nyitottsággal, míg a hegy felé méni zársággal fordul. A végeredmény teljes összhangban áll környezetével, a Rózsadombon található Szemlőhegy házaival. A nagyvonalú áttöréseket az EQUITONE burkolat egységes színével integrálták a társasház monolit hatású tömegébe.

 

 

A profi alaprajzokon a lakások luxus mérete ellenére sem találni meggondolatlan részleteket, szinte tankönyvi, már-már ideális minták, különbségeik pedig jól lekövetik a házon belüli helyzetek különbözőségeit. Ugyanez a profizmus dominálja a tömeget, és a homlokzatokat, az utolsó hézagig.” – méltatta a pályaművet Patartics Zorán, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a díjátadó estjén.

 

 

A megrendelő egy kortárs építészeti elemekből megformált, modern, magas esztétikai minőséget képviselő, mégis visszafogottan elegáns, és épületenergetikai szempontból kiváló tulajdonságokkal rendelkező társasházat szeretett volna megvalósítani. A tervezés során csakis átszellőztetett homlokzat jöhetett szóba a kedvező hőtechnikai tulajdonságai miatt, a kialakított építészeti karakterhez pedig mindenképpen nagytáblás, modern, homogén és elegáns megjelenésű felületet képzeltünk el. Az EQUITONE termékei között találtunk olyan típust és színárnyalatot is, ami passzolt az elképzeléseinkhez, és műszakilag is megfelelőek voltak. Fontos szempont volt továbbá a választásnál a tűzvédelmi követelmény, és a nem látszó rögzítéstechnika is.” - indokolta anyagválasztását Nagy-Miticzky Szabolcs, az építészcsapat vezetője.

 

 

Selymes felület, elegáns megjelenés

Páratlan az a tervezési rugalmasság, amelyet az EQUITONE homlokzatburkoló anyagok biztosítanak. A szálcement anyagában színezett, ami azt jelenti, hogy a felületén a belső mag színe és textúrája tükröződik vissza. A társasházhoz választott EQUITONE [pictura] homlokzatburkolóval bármilyen merész elképzelés megvalósítható, hiszen e panelek segítségével a külső megjelenéssel szemben támasztott magas elvárásoknak megfelelő. tartós homlokzatokat, hibátlan és részletgazdag felületeket lehet létrehozni.

Equitone