Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Kortárs kisvárosi lokálkút: az Intramuros budaörsi töltőállomása

2020.01.06. 18:07

Helyi kisvállalkozás szemben a multi-franchise benzikút lánccal? Budaörs főutcáján megvalósult a régi kezelőépület bővítésével és fémburokba csomagolásával, a helyi identitást és az ipari funkciót kortárs eszközökkel ötvöző benzinkút.

Kedves kis „bénácska” benzinkút 

Évtizedek óta gazdaságosan üzemel egy kétállásos benzinkút a Budaörs lakószövetén végighaladó főút mentén, annak központi részén. Az önkormányzati tulajdonban lévő terület bérlője magáénak érezve benzinkútját és az ahhoz kapcsolódó részeket, szeretettel rendezte be a környezetet „kedves” és/vagy „hasznos” elemekkel, nem túl magas igényességgel. A barátságos hangulatú kiszolgálási szándék kivetül a környezetrendezésre: így keretezte a főutat a szigorú sorban rakott, beton virágládák lánca és így került fa „díszkút” az olajfogó medencék feletti füves területre.

A vendégek élvezhetik a készséges kiszolgálást, mivel a kutak melletti járdaszigetre rögtönzött, telefonfülkéből pénztárrá átalakított kreatív megoldásnak köszönhetően még kiszállniuk sem kellett az autóból a tankoláshoz és fizetéshez. Sőt, a tankoláson kívül még vásárolhattak is az autóból, mert a régi telefonfülke mellett különféle termékek sorakoztak a kihelyezett (beltéri) szekrények kínálatában.

Gördülékenyen működik minden, azonban közeledett a terület bérleti szerződésének lejárati dátuma, és a terület tulajdonosa változtatni szeretett volna a kialakult organikusan nőtt állapoton.

Üzemeltetői pályázat / 1. kör

Budaörs Város Önkormányzata pályázatot írt ki 2017 januárjában a terület hasznosítására, a benzinkút és a hozzá tartozó üzlethelyiség üzemeltetésére. A pályázat célja túlmutatott az üzemeltetési kérdésen, mivel kifejezett szándéka volt a terület városi léptékbe emelése és főutcához méltó megjelenése, valamint a benzinkút korszerűsítése. Így az elbírálásnál a bérleti díjra tett ajánlatot, valamint a telepítési, építészeti és környezetrendezési megoldások minőségét pontozták.

Két pályázó adta be a jelentkezését: az egyik a meglévő bérlő, a másik egy – közel húsz üzemanyagtöltő állomással rendelkező – benzinkút franchise. A meglévő bérlő pályázati anyaga egy családilag SketchUp-olt „koncepciótervből” állt, amely folytatta az elkezdett kedves-burjánzó-organikus területrendezést, a megszokott „Üvegtigris-stílusban”: reklámhordozós előtetővel és műanyag kültéri bútorokkal bővítették a meglévő kiszolgálóépület bejáratánál álló olajoshordó asztalokat, valamint további, családi kertbe (sem) illő elemeket adtak a főúttal szomszédos környezethez. A konkurens jelentkező benzinkútlánc koncepcióterve a követelményeket többszörösen teljesítve új és korszerű épületet, valamint műszakilag kidolgozott terveket tartalmazott. A két pályázat összességében egyenlő pontszámot kapott, mivel a meglévő bérlő a bérleti díj összegében, a konkurens pedig az építészeti beavatkozásban járt elöl, így az eredmény döntetlen lett.

Ennek megfelelően az Önkormányzat 2017 áprilisában meghirdette a második kört, zártkörű meghívásos pályázat formájában a két versenyzővel.

Üzemeltetői pályázat / 2. kör / Koncepcióterv (hogyan nyerjen a kisebb?)

Az első körös döntetlen eredmény után kérte fel az üzemeltető az Intramuros Kft-t az üzemanyagtöltő állomás környezetrendezésére, valamint a kezelőépület átalakításának és bővítésének tervezésére. A kialakult helyzetet megismerve az építészirodában egyértelművé vált, hogy a pályázat második körét kizárólag valamilyen építészeti „hackeléssel” nyerhetjük el, mivel megbízónk a konkurens cég beruházási költségeivel nem tudta volna felvenni a harcot. A környezetrendezés – jelen esetben inkább a terület megtisztítása a zavaró környezeti elemektől – könnyen adta magát, emiatt a legfőbb beavatkozást a kezelőépület újragondolása és az egész benzinkút grafikai megjelenésének átdolgozása jelentette.

A meglévő kezelőépület tömegformálása, megjelenése korántsem emlékeztetett a benzinkút funkcióra, inkább kültelki muskátlis nyaralóház jelleggel állt a főút mellett, háttérben a budaörsi Kőhegy sziluettjével. Az 1991 körül épült ház alapvetően ellátta funkcióját, emiatt – valamint ökológiai, gazdasági és üzemeltetési megfontolások által vezérelve – elbontását szükségtelennek éreztük. Az átalakítás átfogó célja volt, hogy a méltatlan esztétikai értékű benzinkútból a lehető legtöbb elemet megtartva és felhasználva egy visszafogott eszközkészletet használó, a kisvárosi környezetre reflektáló, kortárs megjelenésű helyi benzinkút váljon. Egy olyan lokálkút, amely egyszerre ötvözi a kisvárosias hagyományokat, valamint az ipari-technológiai jelleget.

Kisebb alaprajzi átszervezéssel és bővítéssel kialakítottunk egy, a meglévőnél nagyobb méretű vásárló-fogyasztó (shop) részt, a szükséges kiszolgáló- és személyzeti szociális blokkokat és egy külön bejáratú akadálymentes mosdót. Ezen funkciók egy hagyományos, sematizált házformát idéző, oromfalas épülettömegben kaptak helyet, melyet a meglévő épület bővítésével, valamint a tetőszerkezet és a homlokzati nyílászárók átalakításával értünk el.

A tömör, hagyományos ház-tömeget egy acélszerkezetű, expandált acéllemez burokba „csomagoltuk”, ezzel formailag megtartva a kisvárosi környezetbe illeszkedést, anyagában viszont jelezve az ipari jelleget. Az acélháló burok megjelenésén felül funkcionális igényeket egyaránt szolgál, mivel a korábban átmeneti terek nélküli kezelőépületet különböző fedett-nyitott terekkel bővíti: a bejáratnál előtérrel és kávézóterasszal, valamint egyik hosszoldalán közlekedővel. A kialakult átmeneti terek alkalmasak a benzinkút funkcióból adódó tárgyi eszközök elrejtésére is, így a használhatóságot nem gátolva, hanem inkább összefogó elemként segíti megőrizni a terület letisztult, városközponti helyzethez illő megjelenését.

A bővítésnél használt szerkezetek és elemek kiválasztásánál a meglévő anyagokhoz és szerkezetekhez igazodtunk, ezért az új rész a meglévővel közel azonos rétegrendi kialakítású. A legnagyobb eltérés a homlokzati nyílászárók arányaiban mutatkozik meg, az eddigi kisméretű ablakok helyett a shop két oldalról nyitottá vált: a bejárati oldalon szinte teljes rálátást enged a kávézóteraszra és a benzinkútra, a nyugati oldalon pedig a perforált acélháló által áttörve érzékelhetjük a Szabadság út tovasuhanó forgalmát.

A helyi jellegre való utalást a meglévő védőtető és kútállások felújításánál grafikai elemekkel hangsúlyoztuk. A korábbi benzinkútlánc arculatának megfelelő nem túl karakteres piros-szürke megjelenést egyedi, türkiz színű arculatra cseréltük, így a kútállásokon és a reklámtotem ebben a színben jelenik meg az üzemeltető régi emblémája mai hangulatra sematizálva, valamint a védőtető oldalán a Kőhegy-sziluett fut körbe.

Tervünkben az átalakítás során a meglévő, értékes növényállomány érintetlen maradt, a környezetet egységes térburkolattal és parkosítással rendeztük, valamint a kezelőépület mögött - az itt elhelyezett elektromos töltőálláshoz és a buszmegállóhoz kapcsolódóan -egy kisebb, rendezett publikus köztér alakult ki.

Eredmény

Az üzemeltetői pályázat második körének nyertese a helyi üzemeltető lett. Az elbírálásnál nagy előnyt jelentett a kialakítás helyi jellege és kortárs, letisztult, mégis kisvárosias-ipari kialakítása.
Az épület 2019 elejére megépült és azóta tartja rendezett formáját. A tervezett, majd megvalósult környezetrendezéssel és a benzinkút kezelőépületének átalakításával, bővítésével úgy gondoljuk, hogy sikerült javítani a régebbi szituáción és a budaörsi városközponthoz méltó megjelenésűvé emelni a helyszínt.

Tervezőként nem volt célunk megváltoztatni az üzemeltető területfoglaló, tárgyelhelyező attitűdjét, ehelyett építészeti eszközökkel szerettünk volna lehetőséget, keretet biztosítani számára, hogy a funkció igényelte tárgyakat rejtett módon elhelyezhesse, „elburkolhassa” az acéllemez háló alatt. Úgy érezzük, hogy az építészeti koncepcióval javítani tudtunk a forma, a funkció és a használat összeillésén, valamint könnyebb olvashatóságán, amivel rendeződtek a korábban felmerülő problémák a területen. 

Meglepődve tapasztaljuk, hogy a korábbi viselkedésformák is megváltoztak a helyszínen és az üzemeltető magasabb színvonalú, az építészeti arculathoz és a funkcióhoz illeszkedő tárgyakat helyez el a területen. Pozitív példa számunkra, hogy a tervezési folyamat végére megbízónk befogadóvá vált az építészeti eszközökre, örömmel használja és fejleszti tovább az általunk kialakított brand-et. Jelentkezik ez a shop-ban árult saját márkás, Kőhegy-sziluettes bögrékben, a védőtetőn megjelenő motívum bejárati ajtóra gravírozásában vagy – a korábbi olajoshordó-asztalok helyett – a fémborítás színével egyező kulturált fém teraszbútorokban. Vagyis elmondható, hogy a tervezési folyamat és az építkezés nem csak egy kulturáltabb városi környezetet eredményezett, de tetten érhető az átalakulás pozitív hatása is az üzemeltető és talán a használók esztétikai igényességének változásán is.

Abban a tekintetben szintén előremutató ez a példa, hogy a Budaörsi Önkormányzat előtérbe helyezte a városképbe illeszkedő pályázati anyagot a multi üzemanyagtöltővel szemben annak ellenére, hogy a franchise a technológiai igényeket többszörösen teljesítette volna. Így közös a sikerélmény a tervezőknek, az önkormányzatnak, az üzemeltetőnek és a felhasználóknak valamint a városlakóknak egyaránt, hogy egy egyedi, minden tekintetben kizárólag budaörsi benzinkúttal büszkélkednek.

 

Kurucz Olívia