Épülettervek/Középület

Kortárs műtárgy létrehozása a Károly Róbert Főiskola rekonstrukciós beruházásához kapcsolódva - pályázati eredmény

2008.05.19. 08:06

A pályázat nyertese: Kapitány András ”Város a városban” c. alkotása

A Károly Róbert Főiskola oktatási épületének rekonstrukciójával kapcsolatban - Gyöngyös, Mátrai út 36. -, a Magyar Universitas Program keretén belül kiírt meghívásos képző- és iparművészeti pályázat eredménye.

A Kortárs Művészeti Zsűri döntése alapján a KKIP-0030/2008. számú pályázat eredményes volt.

Nyertese: Kapitány András ”Város a városban I. - II. - III.” c. alkotása

 


A nyertes pályamű méltatása:

Kapitány András
Város a városban I. - II. - III. festménysorozat

A Kortárs Művészeti Zsűri Kapitány András „Város a városban” című képsorozatát tartotta érdemesnek arra, hogy a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola felújított épületében három szinten a közlekedő terek bővületét díszítse.
A három, egymással szoros kapcsolatban álló mű amellett, hogy érzékenyen reagál a helyszín adottságaira, igazi kortárs művészeti alkotás, mely a látásmód, a térérzékelés aktuális kérdéseit feszegeti. A művész jól tudta egyeztetni az általa hosszú évek során következetesen kutatott képi nyelvet – aminek kibontakoztatásához nagy leleménnyel alkalmazza a számítógép-technikát – azzal a térbővüettel, mely mindhárom szinten ismétlődik. A három kép önmagában egy-egy izgalmas térmodellező alkotás, mely első ránézésre sokat megmutat magából, ugyanakkor mégsem fedi fel minden titkát. Nagy felületek és kisebb, gondosan kimunkált részletek vonják magukra a figyelmet, egyszerre van együtt a képeken a tér – mint az univerzum – egyensúlya, és végtelen változatossága. Ugyanez a hatás a színekben is érvényesül anélkül, hogy magakelletés vagy bármilyen könnyed effektus uralná a vásznakat. Legfőbb erénye pedig a képsorozatnak, hogy a festményekből már egy-egy részlet, a vásznak kisebb felületének látványa sokat ígérően magára tudja vonni a figyelmet, így nem lesz zavaró a képek helyét/terét mindhárom szinten erősen meghatározó oszlop jelenléte.


További szerzők és alkotásaik (a nyilvánosságrahozatalhoz való hozzájárulás alapján):


Baranyai Levente: ”Marokkó”, ”Periféria I.” és ”Periféria II.”

Braun András: ”Eleve tiszta”, ”Rendszergazda” és ”Összhangzat”

Énzsöly Kinga: ”Kettő I. - II. - III.”

Ernszt András: ”Organikus viszonyok I. - II. - III.”

Korodi Luca: ”Autópálya”, ”Kockás erdő” és ”Erdőutópia