Programok

Körülöttünk - Ipar- és Tervezőművészet - Nemzeti Szalon 2017

2017.03.28. 07:53

A Műcsarnok Nemzeti Szalon néven új kiállítássorozatot indított, mellyel célja, megbízható körképet nyújtani a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről. A 2017 tavaszán nyíló kiállítás az ipar- és tervezőművészet elmúlt tíz évének áttekintésére vállalkozik.

Körülöttünk - Ipar- és Tervezőművészet - Nemzeti Szalon 2017

2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával a Műcsarnok Nemzeti Szalon néven új kiállítássorozatot indított, mellyel az a célja, hogy időről időre megbízható körképet nyújtson a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről. Az első tárlat a mai építészet aktuális feladataira és legjellemzőbb műfajaira fókuszált, a 2015-ös kiállítás a kortárs képzőművészet klasszikusnak számító műfajainak (festészet, szobrászat és grafika) jellemző tendenciáit és eredményeit mutatta be, a 2016-os Szalon pedig a jelenkori fotó- és médiaművészet rendkívül szerteágazó anyagából mutatott be több száz alkotást.

A 2017 tavaszán nyíló kiállítás az ipar- és tervezőművészet elmúlt tíz évének áttekintésére vállalkozik. A felkért kurátorok – Sára Ernő és Scherer József – által összeállított szalon tiszteleg a közelmúlt iskolateremtő mesterei előtt, de elsősorban a változó képzési, tervezői, gyártói és értékesítői környezetben tevékenykedő mai alkotók lehetőségeire és legkiemelkedőbb szakmai teljesítményeire koncentrál. A tárlat a tényleges funkciók és szakmai kihívások mentén rendezi az elkészült tárgyakat és a terveket, és a kortárs iparművészet és dizájn klasszikusnak számító műfajai mellett az ezek határterületein létrejövő alkotásokat kívánja feltérképezni és bemutatni.

A kiállítás megtekinthető 2017. április 22-től


 

Program 1: Megnyitó előtti tárlatvezetés

A negyedik alkalommal megrendezendő Nemzeti Szalon kiállításon a legelső tárlatvezetésre már a megnyitó előtt pár órával sor kerül – Sára Ernő és Scherer József kurátorok gyakorlatilag még a színfalak mögött vezetik körbe a látogatókat a több, mint 400 művész alkotását bemutató tárlaton.
Maximum létszám: 30 fő
Program időpontja: 2017. április 21. (péntek) 15:00


Program 2: Megnyitó

Program időpontja: 2017. április 21. (péntek) 17:00


Program 3: Hétköznapok művészete – a kikerülhetetlen design

Tárlatvezetés a Körülöttünk | Ipar- és tervezőművészet | Nemzeti Szalon 2017 c. kiállításon
A szakma két elismert képviselője vasárnap délután hagyományos keretek között beszél majd az alkotókról és természetesen a műtárgyakról, amelyek zöme ismerős lesz: nap, mint nap látjuk őket, és néha van időnk gyönyörködni is bennük.
Maximum létszám: 30 fő
Program időpontja: 2017. április 23. (vasárnap) 16:00

Az esemény Budapest Art Week karszalaggal látogatható. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program. 

A Körülöttünk / Ipar- és Tervezőművészet című kiállításhoz kötődő program. A kiállításról bővebben és regisztráció: ezen a linken.