Épületek/Irodaépület

Középpontban az ember - Europa Design irodaház és bemutatótér

2018.04.16. 15:48

Hogyan járul hozzá az épített környezet a benne élő és dolgozó emberek jó közérzetéhez? Ennek kitűnő példája az Europa Design új irodaháza és bemutatóterme, melyet Mauricio Flores tervezett. Az épület kapcsolatot teremt az emberek között, közösségi térré alakítva nemcsak a belső, de a külső részeket is.

Feuertag Ottó, az Europa Design alapító cégvezetője elmondta, hogy már 24 éve tudatosan vesznek részt a magyar cégek irodai környezetének fejlesztésében és ezáltal a munkahelyi kultúra színvonalának emelésében. A több mint két évtized alatt mintegy ezer referencia tesz tanúbizonyságot arról a tudatos munkáról, amit cégük a munkahelyi ergonómia, a hatékony, egészséges és komfortos munkakörnyezet kialakítása és elterjesztése érdekében végez.

Az Europa Design saját bemutatótermének esetében az igazi kollaborációt segítő, inspiráló és produktív környezet kialakításához az építész tervező Mauricio Floresnek adott volt a 20. század elején épült, modern és Bauhaus stílusjegyek keveredéséből álló lakóház. Az építészeti koncepció középpontjában egy olyan irodaház létrehozása volt, amely szoros kölcsönhatásban áll a természettel, és amely térkialakításával segíti a munkatársak hatékony együttműködését. Az eredeti épület sem térszervezésében, sem műszaki megoldásaiban nem felelt meg a mai kor elvárásainak, ráadásul egy ősbokros, áttekinthetetlenül bozótos kert közepén volt elrejtve. A cél egy átlátható tér létrehozása volt, amelyben szorosan kapcsolódik egymáshoz a földszinti bemutatóterem az emeleten elhelyezkedő irodákkal. A tervezői feladat, hogy megszűnjön a határ a külső és belső környezet között, és a belső terekben érezhető legyen a természet jelenléte.


 

Az Europa Design előző irodájában cellás elrendezés volt, és kevés hely jutott a közösségépítésnek. Ezért az új épület emeleti részén úgy alakították ki az irodákat, hogy azok a belső lépcsőház felé nyitottak és transzparensek legyenek. A különböző funkciót ellátó egységek, a tervezők, a kereskedelem, a marketing egymással szoros kapcsolatban állnak. Az egyes irodákat elválasztó üvegfalak elhelyezése a tengelyekből és a tér nyújtásából adódott. Végeredményként olyan közös téri áthatások jöttek létre, amely segíti a munkatársak kommunikációját. A bemutatótér nem csak bútorok értékesítésére szolgál, hanem többfunkciós térként működik. 

„Azon dolgozunk, hogy a munkahelyi ergonómia magas színvonalat képviseljen minden magyarországi munkahelyen. Ennek megfelelően a saját irodaházukban munkatársaink a legmagasabb minőségű ülőbútorokon és motorosan állítható magasságú asztalok mellett dolgoznak. Emellett számtalan, a közösségi életet inspiráló és támogató eszközt és berendezési tárgyat, helyiséget alakítottunk ki, ugyanakkor gondoskodtunk a privát szféra által igényelt pihenési és kommunikációs igényekről, csendszobák és elvonuló sarkok kiépítésével. Négy kültéri, részben fűtött terasz a szabadtéri kollaboráció helyszíneként szolgál. A sportból érkező futó, kerékpározó munkatársakat tágas zuhany és zárt kerékpártároló várja, magasnyomású mosóberendezéssel ellátva. Az irodai tér étkezője multimédiás kiegészítőivel a kikapcsolódás és étkezés lehetőségeit teremti meg." - mondja Feuertag Ottó.


 

"Meggyőződésünk, hogy az embereket középpontba helyező, ergonómiai és komfort fokozatukban kiemelkedő bútorok segítik a hatékony, produktív munkavégzést. A kreatív közösségi terek pedig hozzájárulnak az emberek közötti kapcsolatok kialakításához, együttműködéséhez. Célunk, hogy minél több magyar munkahely legyen a 21. század emberközpontú, a változásokat gyorsan és rugalmasan követő, a kollaborációt előtérbe helyező normáinak megfelelően kialakítva. Sok még a teendőnk, de piaci sikereink minket igazolnak. Végtelenül büszkék vagyunk rá, hogy most az egyik legnagyobb európai díjjal is elismerték erőfeszítéseinket.”

Az Europa Design méltón lett Nemzeti Bajnok az idén 11. alkalommal meghirdetett European Business Awardson belül a Workplace and People Development kategóriában. Az EBA az egyik legtekintélyesebb vállalkozói díj, a világ legnagyobb, határokon és üzletágakon átívelő üzleti megmérettetése. 

Europa Design