Közélet, hírek

Közlekedési Múzeum: 2023-ban kezdődhet a Dízelcsarnok átépítése

2021.09.27. 10:56

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján felgyorsul a beruházás, így például a bontásokat és néhány kisebb épület rekonstrukcióját meg lehet kezdeni, mielőtt a nagy múzeumépület tervei teljesen készen állnának.

A kormány egy péntek esti, Magyar Közlönyben megjelent határozatban arról döntött, hogy támogatja az új Közlekedési Múzeum beruházás felgyorsítását - jelentette be közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, egyben a múzeum megbízott főigazgatója. Mint írta, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyes előrehozható munkafázisokat - így a bontásokat, a korábban szennyezett járműjavító talajának környezeti kármentesítését, néhány kisebb épület rekonstrukcióját - meg lehet kezdeni, mielőtt a nagy múzeumépület tervei teljesen elkészülnének.

"Az Északi Járműjavító 2022-től hivatalosan is a múzeum otthonává válik, ugyanis a kormánydöntés értelmében a terület vagyonkezelését a Közlekedési Múzeum veszi át az állami vagyonkezelőtől, így a Dízelcsarnok és környéke a Közlekedési Múzeum kezelésébe kerül. Amikor bezárt a múzeum a Városligetben, az akkor még álló épületet visszavette a múzeumtól a nemzeti vagyonkezelő, a Közlekedési Múzeumnak azóta nem volt főépülete. A kormány döntésével tehát hivatalosan is az Északi Járműjavító vált a múzeum új otthonává" - fejtette ki a posztban Vitézy.Az új Közlekedési Múzeum tervezésére 2018-ban kiírt nemzetközi építészeti tervpályázatot a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda nyerte, hazai partnerével, a Teampannon építészirodával. A tervezés több mint egy éve zajlik, a vázlattervek elkészültek, az építési engedélyezést még idén megindítják. "Egy ilyen régi ipari csarnok rekonstrukciójának tervezése még egy vadonatúj múzeumépület tervezésénél is nagyobb kihívás: a megmaradt szerkezeti elemeket, ajtókat, ablakokat, volt darukat, különböző vasúti berendezéseket egyesével kellett felmérni. Az építési engedélyek megszerzése után még további egy évnyi tervezési munka áll előttünk a kiviteli tervek elkészültéig" - olvasható a bejegyzésben, amiből az is kiderül, hogy a Dízelcsarnok átépítése leghamarabb 2023-ban, az "aprólékos tervezést nem igénylő" beruházási elemek megvalósítása jövőre kezdődhet meg.

Az Északi Járműjavító Dízelcsarnokát a MÁV 2009-ben zárta be, azóta üresen áll, mai állapotában még megtekinthető.