Design/Formatervezés

Közös szívdobbanás – BIG loves NYC

2012.02.14. 13:14

Lehet távolságtartással, kultúr-idegen jelenségként kezelni, lehet lelkesen ünnepelni virággal és bonbonnal, vagy lehet elnézően mosolyogni a Valentin-napon. Viszont ahol teljesen helyénvaló és adekvát a jeles nap körüli „felhajtás”, az Amerika. New York lakosai egy hónapig ünneplik a szerelmet, idén a nagynevű dán BIG építésziroda public art installációjával, az interaktív, emberi érintésre hevesebben „verő” fényszívvel. Azért mi is ajándékozhatunk legalább egy mosollyal többet ma.

 

 

 

 

Az interaktív szív szobor felállításával kezdődik meg a Romantika Hónapja a Times Square-en, New Yorkban.

A BIG + a Times Square Alliance + a Flatcut + a Local Projects és a Zumtobel együtt ünnepli a Valentin-napot a New York-i Times Square-en felállított interaktív szív installációval, mely az áramló emberek folyamának, a levegőnek és az érintésnek segítségével emeli a szívet az élet középpontjába. 

„BIG♥NYC,” a tíz láb (kb. 3 m) magas világító szív szobor 400 áttetsző, LED-világítású akril csőből áll, az ausztrál világítástechnikai cég, a Zumtobel nagyvonalú felajánlásaként. Az áttetsző csövek megtörik a Times Square fényeit, majd nyalábként összegyűjtik azokat a szív körül. Ahogyan a fénycsövek inganak, lengenek a szélben, a lebegő szív pulzálni látszik majd. Ha az arra járó emberek megérintik a szintén szív alakú érzékelőgombot, a kezükből átáramló energia is fénnyé konvertálódik, így a szív még inkább felragyog és gyorsabban „ver”.

 

 

 

Mi lehetne alkalmasabb hely a párok számára a szerelem és a public art megünneplésére, mint a Times Square szíve? Idén egész Amerikából és New Yorkból várjuk a párokat, hogy a Times Square-re látogatva nyilvánosan mutassák ki szerelmüket a csodás BIG♥NYC installáció előtt, mely Valentin napján még fényesebben ragyog majd mint a szeretet egy hónapos ünnepének jelképe.” Tim Tompkins, a Times Square Alliance elnöke

 

 

 

A Times Square Alliance az elmúlt négy évben minden alkalommal egy-egy public art szobrot „látott vendégül”, hogy a Valentin-napot megünnepelje. Idén a 2012 Times Square Valentin eseménye február 6–29. között látható a Duffy Square-en.

A szív azt közvetíti, amiből a Times Square maga összeáll: az embereket és a fényt – minél több az ember, annál erősebb a fény.” Bjarke Ingels, a BIG iroda alapítója és társtulajdonosa

 

 

 

Az emberi kapcsolatok pitypang-láncához hasonlóan, minél több ember fogja egymás kezét vagy lép kapcsolatba egymással, míg a szívet megérinti, annál fényesebben és gyorsabban pulzál az installáció. A BIG♥ NYC projekt az emberi energiák indikátoraként szolgál a világ egyik leginkább energetizált pontján.” Daniel Kidd, projektvezető, BIG.


BIG LOVE az ABC NEWS híroldalon.

BIG ♥ NYC
begbízó: Times Square Alliance
helyszín: Times Square, a Duffy Square-nél (46th St. és Broadway)
együttműködő partnerek: Flatcut, Local Projects, Zumtobel
további információ: BIG
felelős projektpartner: Bjarke Ingels
projektvezető: Daniel Kidd
csapat: Jeremy Siegel, Julian Liang, Chris Falla, Sören Grünert