Közélet, hírek

Közösségi bevonással újítják meg a hegyvidéki Hollósy-parkot és játszóteret

2022.06.20. 12:54

A terveket a környéken élők javaslataival, észrevételeivel alakították, az újjáépítés a héten kezdődik.

Közösségi bevonással születik újjá a Hollósy Simon utcai park és játszótér - olvasható a Hegyvidéki Önkormányzat honlapján. Mint írják, a XII. kerület számára fontos fejlesztési célkitűzés a Böszörményi út és annak közvetlen környezetének megszépítése. A fővárosi pályázati támogatással megvalósuló Hegyvidék főutcája program részeként az elmúlt években megújult a Városháza tér és a Margaréta játszótér, valamint megépült az építőipari nívódíjas Kulturális Szalon. A fejlesztési program következő lépése a Hollósy Simon utcai park és játszótér fejlesztése, melynek célja, hogy a 2-10 éves gyermekeket és családjukat egy kellemes, családias hangulatú, megszépített zöldfelületű játszótér várja. Az elképzelések szerint a játékok kapcsolódnak majd a Hegyvidék kulturális, technikai és történeti örökségéhez.

A játszótér most megvalósuló terve, amely a Platinium Group Tervező Iroda munkája, a lakosság megkérdezésével készült kérdőíves felmérések és fórumok során, az újjáépítés még a héten elkezdődik. A tájékoztatás szerint plusz nyolc fát és 3500 új növényt telepítenek. A fejlesztés keretében többek között 1500 négyzetméternyi zöldfelület újul meg, kialakítanak egy 120 négyzetméternyi közösségi kertet, külön pihenőteret, illemhelyet és ivókutat is, az egyedi tervezésű játékokkal kiegészített játéktér pedig 570 négyzetméterrel lesz nagyobb, valamint a közvilágítást is megújítják. 

Ahogy az önkományzati újság 2020. szeptemberi cikkében írták, már a lakossági bevonás kezdetén is sokan, több mint háromszázan töltötték ki a kérdőíveket, ami "kiemelkedő aránynak tekinthető a hasonló jellegű megkérdezések sorában". Az igényeknek megfelelően a terveket többször is átdolgozták, figyelembe véve a környéken élők és a játszóteret használók javaslatait, felvetéseit is, ennek megfelelően például a Nagy István János által készített közkedvelt teve-szobor is marad a helyszínen.