Közélet, hírek

Krizsán András tervei alapján épül új templom Piliscsabán

2021.05.25. 17:02

Új evangélikus templom épül a Pest megyei Piliscsabán. Az épület alapkövét Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke áldotta meg és helyezte el a közösség elöljáróival pünkösdvasárnap. A templom a tervek szerint 2022-re készül el.

Fabiny Tamás az alapkőletétel előtt tartott istentiszteleten kiemelte, az új templomnak is helyet adó piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthon területe "megszentelt hely" és fontos funkciót tölt be az evangélikus egyház életében, hiszen évtizedek óta "hitmélyítő konferenciák" és egyházi közösségi együttlétek helyszíne.

1916-ban avatták fel a központot, amelyet 1924-től a Fébé Diakonissza Egyesület működtetett. Az egyesületet a kommunista hatalom 1951-ben feloszlatta, a központba katonákat, majd bányászokat költöztettek. Később az egyház visszakapta az épületeket, ahol 70 fogyatékkal élő gyermeket gondoztak. A gyermekotthon Budapestre költözése után a piliscsabai közösség templomépítésbe fogott.

A rendszerváltást követően azonban nem volt pénzük új templomot építeni, így a németországi Nürtingenben lévő - az ottani közösség által kinőtt - fa barakktemplomot kapták meg és szállították darabokban Piliscsabára, ahol újra felépítették. A templom azonban elöregedett, az elmúlt években gombafertőzés miatt súlyosan megsérült és menthetetlenné vált, ezért van most szükség az új templom építésére.Az új templom nem a terület központjában, hanem a telek szélén, az utcáról jól látható helyen épül fel, közelebb a református és a katolikus templomhoz. Prőhle Gergely, az evangélikus egyház országos felügyelője elmondta, a templomépítés az egyház és a kormány között 2020-ban kötött átfogó megállapodás részeként valósul meg. A beruházás 345 millió forintba kerül, a költségek 70 százalékát a magyar kormány, 30 százalékát a Bajorországi Evangélikus Egyház állja. A templom 2022-re készülhet el.

A templomot tervező Krizsán András Ybl-díjas építész ismertette: "láthatóan evangélikus" templomot szerettek volna, ezért kerül a telket határoló utcák kereszteződésébe az épület. Szintén a koncepció része az utcafrontra tervezett fedett, oszlopsorral határolt rész, amely teret ad a templomba érkezőknek és az onnan hazaindulóknak a beszélgetésre. A templomban nemcsak az oltár a fontos, hanem az ilyen átmeneti terek is, ahol a gyülekezet tagjai együtt lehetnek - tette hozzá az építész. A 330 négyzetméter alapterületű új templomban a szakrális tér mellett két terem, teakonyha és mellékhelyiségek is helyet kapnak majd.Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy elindítja a magyar templomfelújítási programot, amelynek keretében mintegy 1800 magyarországi és Kárpát-medencei templom újulhat meg. Ennek részeként a magyar evangélikus közösség 1,3 milliárd forint, ezen belül az Északi Evangélikus Egyházkerület 350 millió forint támogatást kap, amelyből 26 templomot újíthat fel.Piliscsaba sokszínű település, ahol mindhárom történelmi keresztény egyháznak eleven közössége van - fogalmazott Farkas András, Piliscsaba polgármestere. Azt is mondta, az épülő evangélikus templom szerényen meghúzódik majd, hiszen tornya nem lesz magasabb az utca 120 éves fáinál. Ugyanakkor azzal, hogy az utcafrontra kerül, a gyülekezet szimbolikusan is nyit a tágabb közösség felé.