Közélet, hírek

KSH: alig lassult az építőipar visszaesése áprilisban

2016.06.15. 08:14

Az építőipar teljesítménye áprilisban 29,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a márciusi 33,9 százalékos visszaesés után. Az épületek építése 2,7, az egyéb építményeké 52,1 százalékkal csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 2,0 százalékkal emelkedett áprilisban a szezonálisan kiigazított adatok szerint. A termelés csökkenését részben az uniós forrásból végzett munkák tavaly év végi befejezése, részben a magas bázis okozta, ugyanúgy, mint az első negyedévben. A legnagyobb mértékben áprilisban is az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól - tette hozzá a KSH.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 2,9 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 64,7 százalékkal visszaesett. A speciális szaképítés ágazat termelési volumene 9,0 százalékkal csökkent.

A megkötött új szerződések volumene 24,4 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 15,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,6 százalékkal csökkent.
Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, április végén 17,4 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 57,2 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 38,3 százalékkal kisebb volt. Az épületeken belül elsősorban ipari épületek építésére kötöttek nagyobb szerződéseket - közölte a KSH.

Az építőipari termelés volumene az év első négy hónapjában 28,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

forrás: MTI