Közélet, hírek

Különvélemények

2006.03.08. 08:56

Három terv a Műemléki Tervtanács előtt február 21-én

Február 21-én tárgyalta  Műemléki Tervtanács Golda János és a minusplus iroda tervét, amely az Andrássy út 125. szám alatt álló villaépület tetőcserével járó átalakítását és a tetőtér beépítését tartalmazza.

A zsűritagok egy része azon az állásponton volt, hogy a tervezett forma ellentmond a belső térszerkezetnek, egyesek kifogásolták a monolit vasbeton héj és a perforált fémlemezburkolat együttesét, mint „mesterkélt attrakciót”. Volt olyan vélemény, hogy az Andrássy úton csak és kizárólag az eredeti tetőforma visszaállítása engedhető meg. A tervet pikáns és bátor munkának mondó zsűritag kisebbségbe szorult, másvalaki szerint a tervezőknek vagy jóval radikálisabb, vagy jóval alkalmazkodóbb javaslatot kell kidolgozniuk, a bemutatott terv ugyanis e két lehetőség között tétovázik.

A Tervtanács végül alaposabb vizsgálatok elvégzésére, az eredeti tetőszerkezet kutatására és a választott beton-fémlemez anyagkombináció megfontolására kérte a tervezőket, leszögezve, hogy sem az emeletráépítés, sem a meglévő tetőtér beépítése nem járható út. Különvéleményként rögzítették az eredeti tetőszerkezet visszaállítását egyetlen elfogadható megoldásnak tekintő zsűritag álláspontját.Napirenden kívül került sor az Eötvös utca 10. szám alatti átalakításának (felelős tervező: Ágó Mátyás) véleményezésére. A tervek szerint kulturális funkciókat befogadó épületet új szintekkel bővítik, belsejét átalakítják, a homlokzatra burkolat kerül. A Tervtanács tagjai egyöntetűen bírálták a tervet, leginkább a homlokzatburkolat szerkesztését kifogásolva, ami teljesen felülírja az eredeti homlokzat letisztult arányait és tagolását. Elutasították konkrétan az alsó szintek összevonását a homlokzaton („gólyalábak”) és a felület hangsúlyos, szimmetrikus kettészakítását.

Második nepirendi pontként összevont Fővárosi és Műemléki Tervtanács tárgyalta a Király utca 39. alatti épület emeletráépítésének tervét. A védett területen álló ház maga nem élvez védelmet. Az első változatban egy új szint szerepelt, ebből mostanra kettő lett a szomszédos, magasabb épülethez történő illeszkedésre való hivatkozással. A tervzsűri tagjai egységesen a kisebb mértékű bővítést tartották elfogadhatónak. A tervet egy szint plusz tetőtérnyi bővítéssel javasolták engedélyezésre, hangsúlyozva  a „használhatatlan” udvar és a földszint áttervezésének szükségeségét. Az egyik zsűritag különvéleménye szerint a klasszicista épületre semmilyen ráépítés nem engedhető meg.

Török Tamás