Épülettervek/Középület

Kültéri műtárgy megalkotása a NYME Soproni Campus beruházásához kapcsolódva - pályázati eredmény

2008.06.26. 07:58

A pályázat nyertese: Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt (Városi Tájkép Csoport): Élő mű c. alkotása.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni campus-beruházásához kapcsolódva, a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a STRABAG Oktatási PPP Kft. megbízásából, a Kortárs Művészeti Zsűri nyilvános, egyfordulós, névaláírásos pályázatot hirdetett a Magyar Universitas Program keretén belül.

A pályázat nyertese: Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt (Városi Tájkép Csoport): Élő mű c. alkotás

 


 


A nyertes pályamű méltatása:

A KKIP-0027-B1/2008. számú pályázati kiírás nyertes pályaműve a Városi Tájkép Csoport alkotása. Az elvárás olyan köztéri – szabadtéri – mű volt, mely illeszkedik a ligetes tájhoz, a környező épülethez, és valamilyen formában az egyetem friss szellemiségét is tükrözi. A Városi Tájkép Csoport ennek az elvárásnak eleget tett, a zsűri nekik ítélte meg a mű megalkotását.

Igen fontos szempont volt a zsűri ítéletében, hogy a nyertes pályamű újszerű hangvételével a kortárs képzőművészet területén eddig nem jelentkező, tehát hiányként konstatálható műtípust hozott létre: hosszú idő óta először született olyan pályamű, mely növényzetben, annak plasztikai megjelenítésében gondolkodik. A fémvázra felfuttatott vadszőlő alkalmas a gyors alakulásra, sűrű és színváltó levélzete folyamatosan a természettel összhangban, de mesterséges alakzatba rendezve fennmarad a tájban, mint szerves elem. A mű az egyetem iniciáléit ábrázolja, kellően összefoglalva egy nagy formai egységbe, a szerkezet meggátolja abban, hogy egy idő után a sövény-növény burjánzásával elveszítse eredeti formáját és jelszerű megjelenését.

A mű terve szerves és harmonikus megjelenést mutatott a tájjal és az épített környezettel. Remélhetőleg ez a formai és gondolati egység kivitelezhető lesz és mihamarabb eléri végleges képét.


További szerzők és alkotásaik (a nyilvánosságrahozatalhoz való hozzájárulás alapján):

Árpási Tamás - Berg Glória: A tudás kútja
Asztalos Zsolt: Ceruzák és Alma mater
Balanyi Zoltán: Kőkert
Dienes Attila: Térgörbület mértani testeken
Farkas Ádám: Hallgató-kőcsoport
Imre Péter: Evolúció
Kodolányi László János: Fűszálak I-II.
Lugosi Lugo László - Balás Eszter: A tudás kapui
Lugosi Lugo László - Fajó János: Átló
Mata Attila: GAIA
Menasági Péter: Lét-fa
Ráth Géber Attila: Szökőkút
Sipos Marica: Forduló pont
Somogyi Ferenc: A pillangó röpte
Széri-Varga Géza: Kentaur-lány