Közélet, hírek

Kulturális örökség háború idején: Ukrajna múltjának és jövőjének kérdése

2022.03.10. 09:55

A CEU március 3-án tartott online panelbeszélgetést az ukrán válság és örökségvédelem viszonyáról, melyen helyi szakértők beszéltek a kialakult helyzetről és az emlékezetpolitika szerepéről a konfliktus idején. A beszélgetésről készült videót ezúton Olvasóink felé is közvetítjük. 

Oroszország Ukrajna ellen indított katonai hadjárata minden téren hatalmas áldozatokat követel, és ebben a kulturális örökség sem kivétel. Bár a Hágai ​​Egyezmény kapcsolódó rendelkezései konkrét előírásokkal élnek a kulturális javakkal való bánásmódot illetően háború idején - az örökség egy jóval tágabb fogalom ennél.  A CEU Cultural Heritage Studies Program munkatársai három, a kulturális örökség különböző aspektusaival foglalkozó szakértőt invitáltak beszélgetésre, hogy körüljárják: milyen hatással van a folyamatban lévő háború az ukrán örökségre, az emlékezetpolitika milyen szerepet játszik a kialakult konfliktusban, és az örökségvédelmi szervezetek miként tudnak segíteni a béke megteremtésében.
Résztvevők: Sofia Dyak történész és szociológus, a Center for Urban History igazgatója Lviv-ben. A II. világháborút követő városrehabilitációk és a háború utáni épített örökség kutatója.

Kateryna Busol, többek között humanitárius jogokra, büntetőjogra, nemzetközi emberi jogokra, valamint kulturális örökségvédelemre szakosodott ügyvéd.

Cornelius Holtorf régész professzor, és a svédországi Linnaeus Egyetem Unesco Chair Örökség Jövők programjának vezetője.

Moderátorok: Mérai Dóra és Volodimir Kulikov, Cultural Heritage Studies Program, CEU

További információ a CEU Cultural Heritage Studies oldalán.