Programok

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI 2022

2022.09.05. 16:27

A 2022. szeptember 17-18-án megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai az idén 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg.

 

A Kulturális Örökség Napjai az Európa Tanács „European Heritage Days" rendszeres magyarországi eseménysorozata, melynek országos koordinációja az Építési és Beruházási Minisztérium feladata, a Lechner Tudásközpont közreműködésével. A kulturális örökség – műemlékek, történelmi épületek, helyszínek és kertek – ünnepét az ötven csatlakozó országban általában szeptember harmadik hétvégéjén tartják. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy kulturális örökségünk közös érték, megőrzése pedig mindannyiunk kötelessége. Önkéntes szervezői közösségek, intézmények jóvoltából ilyenkor hagyományosan olyan műemlék épületek és helyszínek is ingyenesen látogathatók, melyek máskor zárva vannak a nagyközönség előtt, vagy csak korlátozottan látogathatók.

Az évforduló kapcsán főként a különösen értékes és érdekes műemlék épületek, együttesek, történeti kertek jelentkezését várják. Szívesen fogadnak emellett a műemlékvédelem eredményei és jeles személyiségei előtt tisztelgő szakmai programokat, sétákat, valamint azon szakemberek részvételét, akik vállalják egy-egy jelentős műemlék történetének, helyreállításának bemutatását. A rendezvény a közelmúltban elkészült vagy a még éppen folyamatban lévő műemléki helyreállítások láthatóságát is szolgálja. Ezen örökségvédelmi beruházások szakmai vezetéssel történő bemutatása értelmezhetővé teszik a nagyközönség számára a helyreállítás, a restaurálás folyamatát, elmélyítik a látogatók műemlékekhez való kötődését, felkeltik a tágabb épített környezet iránti érdeklődést, valamint igazolják a kulturális örökség védelméért tett közös erőfeszítéseket.

A látogatókat több mint 250 program várja majd, Budapesten többek között a Vigadóba, a Várkert Bazárba és a Rudas Gyógyfürdőbe is el lehet látogatni, de a pécsi sírkamrák, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház és a kőszegi Sgrafittós ház is megnyitják kapuikat. Ezen felül pedig rengeteg városi sétához és kulturális rendezvényhez is érdemes csatlakozni.

A helyszíneknek csatlakozási szándékuk estén szükséges résztvevőként regisztrálni az oroksegnapok.gov.hu oldalon. A programsorozattal kapcsolatos további információk szintén ezen az oldalon olvashatók. Kérdés esetén az szerkesztoseg@oroksegnapok.gov.hu e-mail címen lehet a szervezőkhöz fordulni.