Design/Belsőépítészet

KUNSZT! – Design bolt, kávézó és közösségi tér Veszprémben

2022.03.03. 07:59

Veszprém új közösségi tere, a KUNSZT! a belvárosban, egy szecessziós épület saroküzletében kapott helyet. Az enteriőr kortárs design tárgyaknak ad otthont, mégis jól illeszkedik az épület eredeti hangulatához.

Veszprém belvárosának egy igen jellegzetes és színvonalas épülete az Óváros téren található Rosenberg-ház, mely a település legfontosabb látnivalóinak közelében áll. Az 1910-es években emelt, hatalmas sarok üzlethelyiséggel rendelkező lakóház Ganz Lajos és Reiner Dezső tervei alapján épült Dr. Rosenberg Jenő tisztifőorvos számára. Stílusát tekintve az erdélyi és finn népi építészet hagyományaiból táplálkozó magyaros szecesszióhoz sorolható. Tömegalakítása és tetőidomai kifejezetten mozgalmasak, homlokzatán dekoratív, Kós Károly körére jellemző domborművek láthatók.

Ez a jellegzetes stílusú, visszafogott színvilágú ház ad otthont a KUNSZT! kávézónak, mely egyszerre design üzletként és közösségi térként is szolgál. Az alapötlet Tóth Andrej festőművésztől származik: a kávézóban kézműves finomságokat kínálnak, miközben a vendégek a Balatonhoz kötődő designerek és iparművészek alkotásaiból válogathatnak. Ehhez a kettős funkcióhoz kellett alkalmazkodnia az enteriőrnek, mely a tervezők szándéka szerint egyszerre illeszkedik a szecessziós ház patinás stílusához, a Balaton és a Balaton-felvidék hangulatához, illetve a kortárs design trendekhez.

Az üzlethelyiség V alaprajzú, hegyesszögű, ami segítségére volt a Berecz Tamás DLA és Katók Edit vezette tervezőcsapatnak a belső kigondolása során: a vendégeket kiszolgáló pult középen, a kávézó funkció az ajtón belépve balra, az üzlet- és kiállítótér pedig jobbra helyezkedik el. Így a két funkció a helyiség két szárának köszönhetően elkülöníthető, ám mivel az ajtón belépve mindkettő azonnal a szemünk elé tárul, nem válik el egymástól élesen, hanem organikusan együtt létezik. Csak úgy, mint a térhasználat, a belső stílusa is kettős, a színek élénkek, frissek és feltűnőek, a bútorok azonban visszafogottak, letisztultak és egyszerű formákkal rendelkeznek.

Belépve rögtön láthatjuk, hogy a tér nagyon „kék", a falakon, a pulton, illetve a padlót borító mintás cementlapokon is a homlokzat szépen megmunkált fafelületein látható szín felerősített árnyalata köszön vissza, melyet jól ellensúlyoz a kisebb felületeken megjelenő izgalmas korallszín, mely Tóth Andrej ötlete volt. Míg a székeknek és asztaloknak helyet adó rész lágyabb, otthonosabb hangulatot áraszt, ahol jó ücsörögni és beszélgetni, addig a kiállításoknak és üzletfunkciónak fenntartott szakasz izgalmasabb, többfunkciós bútorzattal rendelkezik.

Ezeknek köszönhetően a tér rugalmasan változtatható, hamar rendezvényhelyszínné alakítható. A bútorok tervezésénél továbbá fontos szempont volt, hogy illeszkedjenek az itt kapható design termékek stílusához, ám ne harsogják túl azokat. A térnek ezen a részén kapott helyet a gyereksarok is, ahol szintén a vidám korallszínnel találkozhatunk, illetve innen nyílnak a mosdók is, melyek stílusukban és színükben maximálisan igazodnak az ízlésesen kialakított közösségi helyhez.

Összességében elmondható, hogy a kiváló műemlék épületben található enteriőr tiszteletben tartja a ház eredeti stílusát, mégis kortárs nyelven szólal meg. A barátságos, vidám hangulat és a kettős funkció miatt pedig a KUNSZT! egyszerre lehet a veszprémiek közösségi tere és a belvárosba látogató turisták kedvelt kávézója is.

Paár Eszter Szilvia