Programok

Kutatók Éjszakája 2020 - Programajánló

2020.11.26. 10:07

November 27-28. között rendezik meg az Európa-szerte ismert eseménysorozatot, a Kutatók Éjszakáját, melyen építészeti, város- és vidékfejlesztési fókuszú beszélgetésekkel, előadásokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A programokon való részvétel ingyenes. 

Megőrizve fejlesztés – avagy az okos városokkal kapcsolatos építészeti szerzői jogi kérdések

A rendezvény célja a modern várostervezés szerzői jogi aspektusainak áttekintése, az okos város projektek által generált szerzői jogi kihívások körbejárása arra is tekintettel, hogy a magyar városok többsége jelentős mennyiségű régi, műemlék épülettel rendelkezik, amelyek átalakítása, "okosítása" speciális szerzői jogi problémákat vet fel.

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Résztvevők: Grad-Gyenge Anikó jogász, habil. egyetemi docens; Barta Judit jogász, habil. egyetemi docens, NKE; Szemery Samu építész, tanácsadó Lechner Központ, KÉK; Jókúti András iparjogvédelmi vezető, BME
Időpont: 2020. november 27. 10:00-12:00
Csatlakozás: ITT

 

Építészet és emlékezet

Hogyan hat az épített tér egyéni és kollektív emlékezetünkre? Mitől más egy emlékhely, ha építész tervezi? Hogy képes egymásra hatni az alkotás és a kutatás folyamata? Az előadás rövid betekintést enged e kérdéskörökbe, részben az előadó saját munkáin, részben más, izgalmas példákon keresztül.

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Előadó: Szabó Levente DLA építész
Időpont: 2020. november 27. 17:00-18:00
Csatlakozás: ITT

 

Az intelligens vidékfejlesztés és ami mögötte van

Az előadás körbejárja, hogy mit is jelent a vidékiség napjainkban, hová tart a vidék, és milyen átalakulások állhatnak előtte. Elsősorban társadalomföldrajzi szempontból mutatja be Szalai Ádám kutatási projektjét, amely arra keresi a választ, hogy milyen fontos tényezői vannak a vidéki térségek "okosításának", és egyáltalán ez alatt mit lehet érteni. Miért is fontos a vidék okosításáról beszélni, mit jelent ez a területfejlesztési gyakorlatban? Az előadás arra is kitér, hogy Európai Uniós szinten e téren milyen támogatási formák jöhetnek szóba, és hazánkban milyen fejlesztési elképzelések vannak az intelligens vidékfejlesztésről. 

Szervező: Szegedi Tudományegyetem
Előadó: Szalai Ádám
Időpont: 2020. november 27. 17:00-17:30
Csatlakozás: ITT 

 

Lechner Légifilmtár és légi felvételek digitalizálása

A Lechner Tudásközpont Bosnyák téri épületében található Légifilmtár hazánkban egyedülálló és speciálisan erre a célra létrehozott körülmények között őriz többszázezer, 1959 és 2007 között polgári célra készült légi felvételt. Az értékes gyűjteményben található, repülőgépből készített, hazánk teljes területét lefedő felvételeket a Lechner archivátorai tisztítják meg és szkennelik, majd az ilyen módon digitalizált képek a fentrol.hu weboldal online légifotó adatbázisában válnak elérhetővé minden érdeklődő számára. A kisfilm a mostanra csaknem száznyolcvanezer kockányira duzzadt online légifotó állomány útját mutatja be a filmtártól a légifelvételező kamerán keresztül a virtuális térig.

Szervező: Lechner Tudásközpont
Résztvevők: Braunmüller Péter adatszolgáltatási osztályvezető; Dudás János geoinformatikus; Cserkúti György archivátor; Takács Krisztián geoinformatikus szakértő
Megtekintés: ITT

 

Okos városok – Városi rezíliencia/rugalmasság – Sopron

Az elmúlt években egyre több hazai városban jelentek meg olyan infokommunikációs technológiára építő innovatív városfejlesztési megoldások, amelyek célja a városi társadalom életminőségének és életlehetőségeinek javítása, illetve a városi rendszerek működési hatékonyságának növelése. A smart, vagy okos városfejlesztési koncepció megoldást nyújt a városoknak az erőforrások kihasználásának javítására és a fenntarthatóság növelésére, különböző innovatív fejlesztéseket alkalmazva a város egyes alrendszereiben, legyen szó akár a városüzemeltetésről, a közlekedésszervezésről, vagy épp a turizmusról.

A fenntartható városfejlesztési koncepciókban a rezíliencia, vagy más szóval a rugalmasság, vagyis a különböző külső hatásokra való reagálás képessége is előtérbe került. A rugalmas város fő jellemzője, hogy a város az őt érő különböző jellegű és mértékű gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra, változásokra megfelelően és időben képes reagálni, minimalizálva a negatív hatásokat.

A hazai középvárosok körében a smart jellegű fejlesztések és városfejlesztési stratégiák már nem annyira újszerűek, számos jó gyakorlatot tudunk felsorolni. Sopron esetében is történtek okos jellegű fejlesztések, amelyekkel a város hatékonyabbá teszi a közösségi közlekedést, illetve az energiafelhasználását racionálazálja. A rezíliencia egyelőre nem jelent meg a városfejlesztési dokumentumokban, de ettől függetlenül összehasonlítható a város rugalmassága más hazai középváros rugalmasságával, megfelelő indikátor-rendszer segítségével.

Szervező: Soproni TIT
Résztvevők: Bazsóné dr. Bertalan Laura adjunktus, Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar; Hegedüs Judit doktorandusz, Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Doktori Iskola
Időpont: 2020. november 27. 17:00-18:30
Csatlakozás: ITT // Meeting ID: 538 117 3480 // Passcode: TIT

 

Tájkarakter és városfejlődés – Hogyan él együtt Sopron és a Fertő-táj?

Sopron városa a Kárpát medence határán, változatos földrajzi tájak találkozásánál fekszik. Itt emelkednek ki a Pannon síkságból az Alpok előhegyei. A különböző jellegű tájak átmeneti zónái természeti és kultúrtörténeti értékekben is különösen gazdag térségek. Vajon hogyan élnek együtt és hatnak egymásra e különféle adottságú tájak és hogyan tudják az itt élők a legjobban hasznosítani a sajátos adottságokat, a természet és az emberek együttéléséből kialakult változatosságot? Mit jelent Sopron és a környező hegyek a Fertő mentén élőknek és mit ad a Fertő-táj Sopronnak? Milyen tényezők gátolják a pozitív kölcsönhatásokat és miként alakulhatnak ki a harmonikus fejlődést előmozdító folyamatok?

Szervező: Soproni TIT
Előadó: Prof. dr. Konkoly-Gyuró Éva kutatásvezető, Soproni Egyetem Tájműhely Kft.
Csatlakozás: ITT // Meeting ID: 538 117 3480 // Passcode: TIT
 
További információ a Kutatók Éjszakája honlapján érhető el.