Közélet, hírek

Lakástrend: öko, urbánus vagy tiszta

2008.03.12. 09:26

Tulajdonképpen semmi formabontó, igazán eredeti, esetleg meghökkentő vagy extravagáns termékkel nem találkoztunk idén.
Biczó Gabriella beszámolója a XI. Lakástrend és Design kiállításról.

Tizenegyedik alkalommal rendezéték meg a hazai Lakástrend és Design kiállítást. A beharangozó alapján arra számítottunk, hogy új évtized, nagy változás, minden eddigit felülíró új törekvések. Semmi ilyesmivel nem találkoztunk.

A Műcsarnokban nem tepert le sem az újdonság, sem az egyediség. Csupa olyan tárgyakkal, bútorokkal találkoztunk, amire akár a korábbi évek Lakástrendjein, akár egy lakberendezési boltban is ráakadhatunk.

 

 

A fő csapásirányok: az öko, az urbánus és a tiszta, a retro, a minimál és a neobarokk. Uralkodó a mintás tapéta, a kristálycsillár, a budoár hangulat – keleti beütéssel. A selyem, a tükör, a mozaik és a majdnem mindenhol fellelhető, néhol burjánzó, máshol szögletes, minimál növényzet mellett jól megfér egy-egy keleti bölcs.

Az urbánus nappali lényege, hogy fiataloknak szól, alacsony kanapék, minden piros, fehér és fekete, laza – továbbá a bicikli is elengedhetetlen kelléke a szobának. Erős megvilágítás, metropoliszt ábrázoló poszter. Növény nincs, lámpák annál inkább.

 


 

Az öko nem más, mint sok-sok rattan, organikus anyagok, természetes részletek, a föld, víz, kő, fa jegyében. Fontos a félhomály. Növények természetesen kellenek az öko nappaliba, a sarokba, az asztalokra. Letisztult formájú, véletlenül sem burjánzó, élére metszett tárgyak.

Tiszta alatt a fehéret és az egyszerűt értsük, nekünk kicsit szorongósra sikeredett, túl fegyelmezetten tudnánk csak használni. Sok a fém és a fényesség. Ugyanakkor ebben a koncept szobában akadtunk a legjobb lámpákra és csillárokra.

A világi nappali lényege nem más, mint az arany és fekete váltogatása, a sok párna, sok puff, óriási kanapé, nyilván a társadalmi élet fontos színtere ez. Vázák mindenütt, precízen megálmodott világítótestek.

 

 

A fürdőszoba fronton sem sikerült újjal előrukkolni, ugyanazokkal a csaptelepekkel és mosdókkal traktálták a nagyérdeműt, mint bárhol máshol. Évek óta unos-untalan sulykolt, ismert formák mindenütt. A zuhanykabin, mint élményfürdő sem volt már újdonság. Kifelé jövet egy rendkívül szórakoztató holmira bukkantunk: az üvegre, falra rögzíthető üvegvázákra.

Tulajdonképpen semmi formabontó, igazán eredeti, esetleg meghökkentő vagy extravagáns termékkel nem találkoztunk idén. Rendben volt minden – az igényesség leginkább a nappali szobákra volt jellemző –, de ismerősként üdvözölhettünk minden felvonultatott terméket.

szöveg, fotó: Biczó Gabriella