Programok

LAKATLAN - Deigner Ágnes előadása

2012.10.11. 13:45

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ szervezésében zajló LAKATLAN sorozat következő eseménye
Deigner Ágnes Kísérletező városépítészet: A „köztes használat“, mint városépítészeti eszköz című előadása 2012. október 15. hétfő 19órától.

Helyszín: MÜSZI (Művelődési Szint, Corvin Áruház, 3. emelet – bejárat a Somogyi Béla utca felől, piros kapu)

Deigner Ágnes előadása Tér-újrahasznosítási modellekről Nyugat-Európa nagyvárosaiban. A „köztes használatok“ elsősorban spontán városi folyamatok eredményei, és az adott lehetőségekhez alkalmazkodva helyspecifikusan alakulnak ki. A használók igyekeznek megtalálni azokat a réseket, lehetőségeket, amelyeken keresztül olcsón teret nyerhetnek saját maguk számára, vagy éppen fordítva a gazdaságosan megszerezhető üresen álló terek, területek vonzzák be az általuk befogadásra alkalmas használatokat.

Ezekre a tapasztalatokra építve az utóbbi két évtizedben a nyugat-európai várostervezési gyakorlat (Bécs, Berlin, Amszterdam, London) egyre gyakrabban fordul a köztes használathoz, mint a városmegújítás egyik lehetséges új eszközéhez, és próbálja feltárni a benne rejlő lehetőségeket.

Az előadásban Deigner Ágnes, a BME Építőművészeti Doktori Iskola tagja, a BME Urbanisztika Tanszék külsős oktatója a köztes használat városépítészeti eszközként történő alkalmazásáról, és annak különböző megvalósult példáiról beszél.

A LAKATLAN sorozatról: köztes terek és térhasználatok Közép-Európában
A sorozat fókuszában a közép-európai régió városainak poszt-szocialista, poszt-indusztriális, illetve válság okozta átstrukturálódása során megüresedő ingatlanok sorsa áll.

Részvételi díj: 500,- Ft
Facebook esemény: a sorozat további részei folyamatosan kerülnek feltöltésre.