Közélet, hírek

Lakópark épül a KISZ székház helyén

2020.03.30. 12:20

Duna Pearl néven lakópark és szálloda épül a 13. kerületben elbontott egykori KISZ székház helyére. Az alapozás már tart, a tervek szerint 2022. márciusában adják át az épületet. 

2018. augusztusában kezdődtek meg a KISZ KB (Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága) volt székházának bontási munkálatai. A Pozsonyi út 77-79. szám alatt álló épületet Dúl Dezső tervezte, az építési munkálatok 1977-ben kezdődtek, a szervezet 1980-ban költözött be a székházba. A komplexum a bontás előtti időszakban a K&H Bank irodaháza volt. Az egykori épület helyén ma a Duna Pearl lakópark és 100 szobás szálloda alapozása zajlik. A közvetlenül a Margit-szigettel szemben, „egyedi design, egyedi kilátás" mottóval épülő beruházás főutcáján éttermek és üzletek, valamint örökpanoráma várja majd a vendégeket. 

Az egykori KISZ KB székház kontrasztos megjelenést mutatott a szomszédos zárt tömegű, magas lakóépületekkel, az aránylag kis területű telkes a beépítés megformálásával maximálisan kihasználták. A jellegzetes függönyfalas kialakítású homlokzat tervezésében a Fémmunkás Vállalat is részt vett. Az igényeknek megfelelően a jellegzetes, egymás mellett elcsúsztatott, fekvő téglatestek egy lepényépület fölött helyezkednek el. A monolit szerkezetű, síklemezes födémmel épült irodaház függönyfalaival újdonságnak számított a kor építészetében.

A Lamro Építésziroda (Fekete Lajos) tervezésében megvalósuló Duna Pearl a tervek szerint 2022 tavaszára készülhet el. A projekt fejlesztője egyébként ugyanaz, mint a Közvágóhíd helyén épülő lakóparké.