Épülettervek/Hallgatói terv

Landscape, Architecture & Wine – Sághegyi Éva és Varga Panna pályaműve

2012.08.21. 12:20

2012 tavaszán hirdette meg az arquideas.es Landscape, Architecture&Wine elnevezésű, borászatok tervezésére kiírt nemzetközi hallgatói pályázatát. A népes mezőnyben Sághegyi Éva és Varga Panna, a NYME-AMI hallgatóinak toszkán helyszínre készített koncepciója bejutott az első körben kiválasztott 37 terv közé.

A pályázatról
A Landscape, Architecture & Wine pályázatot az arquideas.es honlap hirdette meg fiatal építészhallgatók részére. A felhívás szerint olyan építészeti terveket vártak, amelyek kicsit másképp közelítenek a borászat témájához. Három helyszín (Rioja - Spanyolország, Toszkána - Olaszország, Napa-völgy - Kalifornia, USA) közül lehetett választani és több funkciót is megadtak, mint lehetőséget. A cél az volt, hogy a tervezett épületek akár turisztikai ikonok lehessenek és a pincészet jelképeként tovább vigyék annak jó hírét. Ebből a szempontból a verseny egy kísérlet volt arra, hogy a versenyzők újragondolják ezeket az építészeti helyzeteket és új kifejezési lehetőségeket keressenek. A zsűri végül három, spanyol hallgatók nevéhez fűződő pályaművet díjazott, emellett öt tervet dicséretben részesített.

Koncepció
Rengeteg információt adott számunkra a tervezés elején, hogy sikerült bejutnunk néhány borászat üzemi részébe, így megismerkedhettünk a borászat technológiájával és a borkészítés folyamatával. Ez a tapasztalat és a szőlő felépítésének vizsgálata inspirált minket. Megfigyeltük, hogy a szőlőnek három főbb része van: a gyökérzet, a tőke és a termés. Ez a hármas visszaköszön az épület logikájában is.

A borászatot, a borkóstolást turisztikai élményként képzeltük el. Szerettünk volna egy olyan helyet létrehozni, ahol a látogató megismeri a bor készítésének folyamatát, ezenfelül a borkóstolás egy különleges „térélmény", egyben felfedezés is lehet számára. Mindezt úgy, hogy a látogató végig kapcsolatban legyen a tájjal és a lugassal.


Helyszín
Választásunk a toszkán helyszínre esett. A meglévő környezethez próbáltunk alkalmazkodni. A helyszín úthálózatát és a lugasok helyét nem változtattuk. A tervezés helyét úgy választottuk ki, hogy az épület magasabb ponton legyen és rálásson a szőlőre. Az erdő és a szőlő felé fordultunk, a főúttól eltávolodva.

Építészeti koncepció
Az építészeti koncepciót a már említett hármas logika - gyökérzet, tőke, termés - határozta meg. A szőlő gyökere felel meg a főépületnek. A főépület a borászat központja, agya, ahogy a szőlőnek a gyökérzet. A tőke a közvetítő szakasz a szőlőnél, nálunk ez egy földalatti járat, útvonal, ami egyben az érlelőpince is. Ez a borkostoló útvonala, amelynek a vége feljön a felszínre, ahol kijuthatunk a szőlőbe, a tájba, a természetbe. Ez a harmadik szakasz a termésnek felel meg.


Épület
Az épület elrendezését a biodinamikus borászat elvei határozták meg. Eszerint nincs vegyszeres permetezés, a szőlőtőkékhez füvet telepítenek és a szőlő feldolgozásánál kihasználják a gravitációt. Tehát úgy alakítottuk ki az épületet, hogy a szőlő feldolgozásánál a szőlőt, majd később a bort ne kelljen sokat mozgatni, a mozgását pedig a gravitációra bízzák.
Az épületnél olyan anyagokat használtunk, amelyeket a borászatban is alkalmaznak, mint lélegző anyagokat: beton és fa.

Járat - a borkostoló útvonala
A földalatti járat az üzemnél kapcsolódik az épülethez és kivezet a szőlőbe. A járat mindig más szőlőfajtába nyílik, ahol lehetőség van a kóstolásra egy nyitott fedett, a terepbe rejtett teraszon. A lejtő vonalát követi az alagút födéme, amelyet helyenként megnyitottunk. Ezeken a pontokon térplasztikákat alkalmaztunk, amelyek különleges módon engedik be a fényt. Így oldottuk fel a nyomasztó pince hangulatát és kapcsoltuk össze a természettel. A talaj síkjába, az üveg bevilágítók fölé fémrácsot helyeztünk, ezáltal a szőlősorok közöttt könnyedén közlekedhetnek a munkagépek is. A járat egyes részein hordókat, palackokat raktároznak, falai pedig kiállítási felületek. A járatot a szőlő gyökérzetének képe formázta, mely a kóstolóhelységből a lugasra nézve nyomatként jelenik meg a tájban. Ez a tájképi elem annak köszönhető, hogy a járat tetejére nem telepítettünk szőlőt.

Sághegyi Éva, Varga Panna

 

Landscape, Architecture & Wine Competition

tervezők: Sághegyi Éva, Varga Panna
tervezés éve: 2012
helyszín: Toscana, Olaszország

 

A pályázat honlapja.