Technológia

Lapostetős felülvilágítók - Természetes fény az ötödik homlokzatról

2019.02.26. 13:04

A világszerte ismert VELUX márka tetőtéri ablakai több mint 30 éve hazánkban is népszerűek. A vállalat nem csak magastetős, de lapostetős épületekhez is hatékony bevilágítási megoldásokat kínál. A kupolás vagy üvegezett felülvilágítókkal a természetes fény és a friss levegő a belső tér tetszőleges pontjaiba vezethető be.

A felülvilágítók képesek olyan helyiségek tökéletes bevilágítására, ahová kevesebb természetes fény jut csupán homlokzati ablakok használatával, vagy az olyan terekbe, ahová homlokzati ablakok beépítése nem lehetséges. Így  tökéletes megoldást nyújthatnak társasházak, irodaházak, középületek (pl. kórházak, bölcsődék) számára. Több természetes fénnyel kellemesebb térélmény hozható létre, ami fontos, hiszen napjaink épületeinek megtervezésénél elvárás a természettel alkotott harmónia, az egészséges terek kialakítása. A fenntarthatóság is mérvadó szempont, hosszú távon pedig a megfelelő természetes bevilágítási körülmények energiamegtakarítással járnak - a természetes fény épületbe vezetésével a nap energiája alternatív energiaforrásként használható a villanyvilágítás mellőzésével.

 

 

A VELUX felülvilágítók tervezett és meglévő tetőkbe egyaránt könnyen beépíthetőek, és háromféle kivitelben is elérhetők: a fix ablakok mellett hajtókarral vagy távkapcsolóval nyitható változatban.

A VELUX kupolás felülvilágító a VELUX felülvilágító termékcsalád alapeleme és 0°-15°-os tetőkbe építhető be. A termék két részből áll. Az alsó elem a 15 cm magas (toktoldókkal 75 cm-es magasságig bővíthető) lábazat szigetelt PVC-konstrukcióból és az integrált, kétrétegű, hőszigetelt (Ug=1,1 W/m²K) üvegből áll, így kiváló hőszigetelést biztosít. Fix (nem nyitható), hajtókaros és elektromosan nyitható változatokban is kapható. A felső elem maga a kupola, amely tompítja a külső zajhatásokat, de kialakítása az eső vagy jégeső zaját is csökkenti. A polikarbonát kupola sokkal ellenállóbb, mint más ismert szintetikus anyag, tűzálló képessége pedig lényegesen jobb; az akril kupola előnye pedig, hogy hosszútávon is karcmentes marad – mindkét megoldás választható víztiszta vagy opál kivitelben is. Nézze meg a kupolás felülvilágító ablak működését!

 

 

A VELUX síküvegű felülvilágító 5°-15° közötti hajlásszögű tetőkön alkalmazható, diszkréten illeszkedik a környezetébe. Fix és elektromosan nyitható változatokban egyaránt elérhető, tökéletesen harmonizál bármilyen építészeti stílussal. A kupolás felülvilágítóhoz hasonlóan ez a termék is két részből áll: alsó eleme a kupolás modellével megegyező, a felső elem pedig egy alumínium profilba illesztett, jó zajcsökkentő képességű, 4 mm vastag, karcmentes síküveg. Az ablakfelületet könnyen tisztuló bevonattal látják el, amelynek segítségével az ablak szinte önmagát tisztítja.

 

 

A VELUX tetőkijárat vészhelyzet esetén rendkívül gyors kijutást is biztosít. Felső eleme egészen 60°-os szögig nyitható, így kényelmessé és akadálymentessé teszi a tető megközelítését.

A lapostetőbe építhető VELUX hő- és füstelvezető felülvilágító a tűzvédelmi előírások betartása mellett magas szintű komfortot is biztosít az épület használóinak. Tűz esetén az ablak automatikusan kinyílik, kivezetve az épületből a hőt, a füstöt és a káros gázokat is. Ez a kivitel 30 cm magas, integrált (azaz nem leoldható) lábazattal készül; a legtöbb hagyományos hő- és füstelvezető ablakkal ellentétben itt a motort a tokban rejtettük el, ami a modern látványvilág mellett a zavartalan kilátást is garantálja. Betörésvédelemben is kiválóan helytáll. Tekintse meg a tetőkijárat működése videót!

A VELUX CurveTech technológia a külső, íves üveg innovatív és egyedi kialakításával kiváló bevilágítást és az égbolt tiszta látványát nyújtja, ami ideális választás lehet 0°-15° hajlásszögű tetőkre. Az íves üvegű felülvilágító ablak tiszta vonalvezetésével a kortárs építészet karakteres elemeként emelkedik ki a tetőfelületből. Így – bár csak felső elemében különbözik a többi VELUX felülvilágítótól – ez a megoldás optimális lehet abban az esetben, ha a tetőre felülről, például egy magasabb épületről, erkélyről vagy tetőteraszról nyílik rálátás. Fix (nem nyitható) és elektromosan nyitható változatokban kapható.

 

 

A lapostetős felülvilágítókhoz VELUX INTEGRA® napelemes hővédő roló, elektromos harmonikaroló és napelemes vagy elektromos fényzáró energiaroló is felszerelhető, javítva a hőszigetelést, növelve a beltéri komfortot és biztosítva a magánszférát, valamint a hővédelmet.

 

 

Az épületen belüli fényviszonyok tervezéséhez használja az ingyenesen elérhető szimulációs szoftvert.

A felülvilágítókról további információkat az alábbi linken érhet el.

Innen tölthet le csomóponti rajzokat és CAD elemeket.

Szakmai szenvedély és professzionizmus világszerte – VELUX.

Megbízható partner az építkezésben.

További információ szakembereknek,az alábbi linken érhető el:

link

Velux