Épületek/Örökség

Láttatni a láthatatlant – Esztergom elveszett templomainak nyomában

2021.07.20. 12:02

Hogyan lehet egy vidéki település történelmi központját és épített örökségeit közelebb hozni a fiatalokhoz? A kérdésre sokféle válasz adható, hiszen egy-egy város ikonikusabb része olykor sokkal több lehetőséget kínál a felfedezésre, mint azt gondolnánk. Kiváló példa erre Esztergom, melynek történelmi épületei egy új kezdeményezésnek köszönhetően különleges programokkal válnak felfedezhetővé.

Esztergom történelme sokkal gazdagabb és érdekesebb annál, mint amit egy-egy ismertető ír róla. Mégis, a minket körülvevő épített tér megismerésének élményét gyakran a lakókhoz se sikerül közelebb hozni, nemhogy a turistákhoz. A hagyományos tárlatvezetéseken a helyiek közül inkább az idősebb generáció vesz részt, míg a modern kor új technológiai lehetőségei (amivel ezek az alkalmak a fiatalok számára is vonzóvá válhatnak) még kevésbé vannak kihasználva.

A fent idézett probléma igaz Esztergom középkori várára is, mely a magyar történelem során betöltött szerepe, valamint mérete és művészeti értéke ellenére sem a helyiekkel, sem a turistákkal nem tud összekapcsolódni. Pedig hazánk első fővárosának szimbóluma épp úgy bővelkedik érdekességekben, mint példának okán egy történelmi televíziós sorozat. Az AlterEgom Egyesület ezért tavaly novemberben megrendezte a város első „zseblámpás túráját," amely a település központi részét alkotó Várhegyet hivatott közelebbről megismertetni sötétben, zseblámpával. A formabontó sétára minden korosztályból jelentkeztek helyiek és turisták egyaránt, a többszörös túljelentkezés miatt pedig a túrát több alkalommal is megismételtük – így például az idén újra megrendezett Múzeumok Éjszakáján is.

A program különlegessége a zseblámpás „módszer" mellett, hogy a száraz tényekre szorítkozás helyett az érdekesebb, közérthetőbb történeteket osztotta meg az érdeklődőkkel. Így ismerhették meg a túrázók a vár titkos folyosóit, egyedülálló középkori vízemelőjének nyomait, illetve egy-egy romos épület eredeti funkcióját. Hiába azonban a nagy érdeklődés, a koronavírus miatt ezek a túrák idén nyárig szüneteltek. Esztergom történelmi emlékeit ugyanakkor a nagyközönség elé kívántuk tárni, így fogalmazódott meg egy egyénileg is teljesíthető helytörténeti túraútvonal létrehozása: az „Elveszett templomok nyomában" című programunk a város egykori, ma már alig vagy egyáltalán nem látható templomait mutatja be QR-kódok segítségével.

A 10 állomáson található QR kódokat beolvasva hajdan állt templomok elevenednek meg, melyek zöme a tatárjárás és török hódítások során pusztult el, sokuk romja pedig ma is ott rejtőzik a föld alatt. Kevés kivétellel azonban a legtöbb ilyen épület annak ellenére merült feledésbe, hogy a különböző ásatások során komoly leletmennyiségek emlékeztették a régészeket arra: a gyakran csak egy-egy metszetről ismert szakrális épületek egykoron a város szerves részét képezték. Sőt, némelyikük méretüknél fogva Esztergom meghatározó pontjai lehettek.

Az egyesület a jövőben is több tematikus helytörténeti séta meghirdetését tervezi: bemutatjuk a város ikonikusabb épületeit, azok elzárt tereit, de tervben van egy „Bűnös város" túra is, amely Esztergom XIX-XX. századi sötétebb múltját eleveníti fel egy-egy ház bemutatásán keresztül. Ezek a lehetőségek kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy bebizonyítsuk: épített környezetünket nem csak a cement és habarcs tartja össze, hanem a benne élő történelem, melyek megismerése és átadása kell ahhoz, hogy valódi értéket teremtsünk.

Bővebb információ az AlterEgom facebook-oldalán vagy hivatalos oldalán.