Épületek/Középület

Lebegő csónakház, régi-új anyagokból

2012.11.26. 16:00

A TYIN tegnestue Arkitekter elsősorban humanitárius projektjeiről ismert. Szemléletüket, munkamódszerüket jól példázza a norvégiai Aure település közelében álló, Marianne Løbersli Sørstrøm és Yashar Hanstad tervei alapján készült tengerparti csónakházuk, amely egy korábbi, 150 éves épület anyagaiból épült - hagyománytisztelő formában, mégis kortárs hangvétellel.

A csónakház kulturális és történelmi jelképe Norvégia tengerparti területeinek, ahol a halászat elsődleges megélhetési forrás volt. Ezeket az épületeket hagyományosan a csónakok és a felszerelések tárolására használták, azonban napjainkra nagy részüket nyaralóvá alakították át. Az Aure település közelében, More og Romsdal megyében, a Moere-part legkülső részén található csónakház a 18. század közepéről származik. Rossz állapota miatt a tulajdonos úgy döntött, lebontja és helyette egy újat épít. A régi épület egyszerűsége, jó elhelyezkedése és őszinte anyaghasználata alapvető igazodási pontokat és inspirációs forrásokat nyújtott az új épület tervezéséhez. Nagy hangsúlyt kapott a szerkezet kialakítása, a kapukkal ellátott oromzatos fal és a rugalmasan alakítható hosszhomlokzat.

A körülzárt és szinte elérhetetlen területen kívánatos volt az anyagok újrahasznosítása. A közeli tanyasi házból származó ablakokat összegyűjtöttük és válogattuk. Ezen nyílások elhelyezése határozta meg a tartószerkezet pilléreinek távolságát is. A régi csónakház lebontása után kiderült, hogy az évszázados szerkezet instabil, agyagos talajra épült. Az új épületet ezért az alapkőzet hasadékát áthidaló, 8 méter hosszú H-profilokra helyeztük. A csónakház fehérre festett tartószerkezete a helyszínen készült. A fa tartósságának fokozására a környezetbarát cukorgyártás biológiai hulladékából kivont adalékot és kezelési eljárást használtuk (Kebony). Az alapozási munkák könnyítése végett a falak egy része közvetlenül a sziklás talajon fekszik.

A külső burkolat erdei fenyőből készült – időnként karbantartást igényel, öregedése során ezüstös-szürkés patina képződik majd a felületén. A déli homlokzat kapuszárnyai acél csapokon fordulnak és nyitott állapotban egy védett külső teret képeznek. A hátulról megvilágított vásznakon át kellemes, tompított fény jut a térbe, míg a nyílások külső burkolata megóvja a vásznakat az elhasználódástól és a zord éghajlat viszontagságaitól.

A belső felületeket a régi csónakház 150 éves anyagaiból alakítottuk ki és ezen burkolat mögött-között található a tartószerkezet, amelynek látványa meghatározza a tér hangulatát. Az asztallap kettős gömbfejű sínen fekszik, amelyek négy méter hosszú munkafelületet biztosítanak a halak feldolgozásához és az eszközök tárolásához.

Az alkalmazkodó, rugalmas tervezői hozzáállás a folyamatos helyszíni jelenléttel párosulva döntő fontosságúnak bizonyult a végeredmény szempontjából. Az anyaghasználat, a szerkezeti rendszer és a részletképzés vonatkozásában hozott racionális döntések különleges építészeti karaktert adtak ennek a csónakháznak. Az épület hű maradt a norvég tengerpartok történelmi és kulturális örökségéhez, emellett teret ad az újfajta használati lehetőségeknek is.

TYIN tegnestue Architects

A tervezőktől kapott műleírás felhasználásával fordította: Garai Péter