Technológia

Légtisztító utcakövezet

2016.07.25. 10:40

A Földközi-tenger partján fekvő spanyolországi nagyváros, Valencia egyik forgalmas utcájának járdáit az európai uniós konszern Light2Cat új anyagból kifejlesztett, úgynevezett fotokatalitikus cementből készített köveivel borították, és úgy tűnik, beváltotta a hozzá fűzött előzetes várakozásokat. Sobieski Tamás írása. 

A Light2Cat brit, svéd, német, dán és spanyol uniós konszern projektje, amelynek lényege, hogy az új kövezet kémiai reakcióba lép a napfénnyel, és elnyeli a mérgező nitrogén oxidjait, de a levegőben keringő többi szerves vegyületet is. A siker magyarázata a fotokatalitikus cementben rejlik, amelyet a Dán Műszaki Egyetem (DTI) kutatói kísérleteztek ki. Az új és titán-dioxiddal kezelt cement nem ég el a vegyi reakció során, hanem stabil marad. A környezetszennyező anyagok a kövezethez tapadnak, majd egyszerűen, locsolással eltávolíthatók róla, de ezt a munkát az esővíz is elvégzi.

A tavalyi évet erre szánta az InnDEA, a spanyolországi város önkormányzatának egyik alapítványa, és megállapította, hogy az új kövezet megkötötte a nitrogén-monoxid 72 %-át, és 30 %-kal sikerült leszorítani a levegő nitrogén-dioxid-tartalmát. Nemcsak Valenciában, hanem az Ibériai-félszigetország más városaiban is sikerrel kipróbálták ezt az új kövezetet, de már a dán főváros, Koppenhága, sőt Brøndby is csatalakozott, akárcsak több franciaországi település. A valenciai városvezetés már reményét fejezte ki, hogy egy napon a város összes járdáját ilyen kövezet borítja majd, és ezzel a fenntartható városok egyik követendő példája legyen. 

De nemcsak az állami intézmények vesznek részt a környezetvédő kezdeményezésekben, az egyre kevésbé baszkok lakta másik spanyolországi tartomány egyik navarrai magáncége, a Pavimento de Tudela (PVT) kísérletezte ki az ecoGranic nevű anyagot még 2009-ben. A PVT a növények fotoszintéziséhez hasonló folyamatát használta fel a kísérlethez.

Sobieski Tamás