Épületek/Középület

Lenyűgöző harmónia Patagóniában

2015.12.09. 14:00

A természettel különleges összhangban levő, a környezetére és a hagyományokra nem mindennapi módon reagáló szállodát tervezett a chilei Cazú Zegers Arquitectura iroda a Pampák érintetlen vidékén. A dűnék hullámzását felvevő épület szerényen elvész természetes környezetében. Bán Dávid írása.

A világ végén, több száz kilométerre minden lakott településtől, a kikapcsolódásra, nyugalomra és az érintetlen természetre vágyókat várja Chile déli csücskében a Tierra Patagonia Hotel. A Pampák és a Sarmiento tó találkozásánál, az UNESCO bioszféra listáján 1979 óta szereplő Torres del Paine Nemzeti Park kapujában a természet formáit és hullámzását magáévá tevő fürdőszállót épített a chilei Cazú Zegers Arquitectura iroda. A nagytömegű, alig észrevehető szállodaépület jóformán eggyé válik környezetével, annak topográfiáját tökéletesen átveszi. Természetes anyaghasználatának és színvilágának köszönhetően beleolvad a környező tájba.

A hatalmas hófödte hegycsúcsok árnyékában hosszan elnyúló, kanyargó épület nem töri meg a természet összhangját, a lehető legszerényebben húzódik meg a tó partján, nem kíván több lenni egy, a természet alkotta dűnénél. Mivel a vad, mégis lenyűgöző környezet létrejöttében kiemelkedő szerepe volt a szélfúvásoknak, a tervezők koncepciója a vertikális hullámzás visszaadása volt, így a szálloda is egy újabb, szélfútta dűne hatását kelti.

A kizárólag helyi fát használó, meleg, intim hatású belső tér visszafogottan elegáns, minden egyedileg tervezett eleme, bútorzata a minimalizmusra törekszik. A famunkákhoz, a bútorokhoz és a textilekhez felhasznált természetes alapanyagok legnagyobb része a régióból származik, a kivitelezésben helyi mesteremberek vettek részt. A megvalósult munkákak a helyi hagyománok, formák és megmunkálási technikák kortárs változatai. A nyugalmat árasztó, befogadó belső tér hatalmas ablakaival a tóra és az azon túl magasodó hegyvidékre nyit, így tökéletes panorámával nyűgözi le az épületben pihenő szemlélőt. A szálloda minden elemével a nyugalmat, a pihenést, a kikapcsolódást és a természetközelséget szolgálja.

A minden kényelemmel felszerelt szálloda a környék természeti szépségeinek felfedezésére vágyó pénzes turisták kiinduló helyszíne. A családbarát hotel összes szobájából lenyűgöző kilátás nyílik a környező természetre. A hozzátartozó fürdőkomplexum előterében kandalló melegít, a mennyezetről kellemes, zárt függőfotelek lógnak a térbe, az innen nyíló külső és belső medencék, jacuzzik minden igényt kielégítenek.

A 2011-ben megépült, 4900 nm alapterületű, alagsor, földszint, emelet szintezésű szálloda energiaigényében nagyban támaszkodik a helyben fellelhető termálforrásokra, amely segített az egész épületet kellemesen temperáló padlófűtés rendsze kialakításában. 

Bán Dávid