Épületek/Lakóépület

Lesüllyesztett kortárs villa Zsolnából

2023.02.08. 07:54

A magyar határtól mindössze 200 kilométerre valósult meg a Villa Bôrik. A pozsonyi székhelyű Plural építésziroda Le Corbusier világát felelevenítő, játékos és elegáns családi házat tervezett Zsolna csendes lakónegyedébe. Az épület kísérletező karaktere egyaránt biztosítja az egyéni elvonulást, és nyújt rugalmasan alakítható közösségi tereket.

Le Corbusier villája?
Tagadhatatlan – a Villa Bôrik tervezőinek képzeletére nagy hatással volt Le Corbusier villaépítészete. A francia építész hatása visszaköszön az épület világos vakolatában, a szintek hármas tagolásában, a függönyfalak arányos kiosztásában, a lépcsőház lekerekített és elrotált kialakításában, a felszabadított alaprajz ritmusos szerkesztésében, a funkciók precíz szétválasztásában, a monumentális előtető formáltságában, a tömeg platonikus, de véletlenszerű geometriájában, a felülvilágítók és az ablakok fényjátékában, a függönnyel leválasztott belső terek világában, a modernista bútorok esztétikájában, a teraszos átmeneti terek zegzugosságában vagy a beton nyers textúrájának és a rétegelt fa ajtók világoskék hatásában.

Az elsüllyesztett villa
Elmarad azonban az óceánjáró hajó fedélzetét imitáló tetőterasz, mely a Villa Savoye-ból, vagy a Villa Steinből oly ismerős. Helyette az intim visszavonulásra alkalmas, aknához csatlakozó pincehelyiség kapott helyet. A süllyesztéssel a Villa Bôrik nem csak alaprajzi méretével és telepítésével illeszkedik a környék homogén, felparcellázott településszerkezetéhez, de a föld feletti megjelenése is igazodik a szomszédos, kertes, kétszintes lakóházakhoz, miközben nagyvonalú terei, és építészeti karaktere az átlagoshoz képest érzékelhetően többet nyújt.

Monolit szekrény
Szintén az épület méretére vezethető vissza (a közrefogott távolság lehetővé tette), hogy a Villa Bôrik szerkezete Le Corbusier Maison Dom-ino pillérvázas modelljétől eltérő módon valósult meg. Míg a pilléres rendszer a francia építész villáinak belső látványát keretező dramaturgiai eszközként működik, addig a Plural tervezői az épület két rövid oldalú – déli és északi tájolású – tömör monolit vasbeton falait kihasználva szabadították fel a földszinti teret. A szerkezet merevítését az épület peremén elhelyezett lépcsőház adja.

Villa átírat
Az alápincézéssel a villa típusának hagyományos, fő reprezentatív tere, a piano nobile az emeletről a kert zöldjének szintjére költözött. A földszint függönyökkel és bútorokkal leválasztható egybetere pezsgő nappaliként működik: konyhasziget, étkezőasztal, dolgozósarok és a heverésre alkalmas fotelek tagolják a teret. A közösségi tér a hátsó udvar felé nyitható, az utcáról egy könnyűszerkezetes tároló választja le. A pincéhez csatlakozó hasíték privát teraszként szolgál, déli tájolásának köszönhetően megvilágítja a lesüllyesztett tereket. Az emeleti szintet felülvilágított középfolyosó szervezi, a hálószobák az épület négy sarkában találhatók, a két beékelt fürdőszoba közvetlenül a lakóterekből érhetőek el. Az épület kelet-nyugat irányú tájolásának köszönhetően a terek megvilágítása a nap folyamán folyamatosan változik.

Családi ház vagy villa?
A villa egyszerű, szekrényszerű magjához absztraktan megformált hozzátoldások tapadnak. Ilyen az utcai homlokzatot lezáró fém, könnyűszerkezetes sáv, és a monumentális hatású, háromszög keresztmetszetű előtető, melyek kísérletező formaviláguk ellenére jól megtalálják funkciójukat. A loggiarendszer vizuálisan leszűri az utcát, és a lakószinteket új élettérrel bővíti ki. Az előtető kijelöli a főbejáratot, és kocsibeállóként hasznosul. Ezek az elemek további külső árnyékolókkal, és függönyrendszerekkel kiegészülve fátyolt képeznek külső, és belső között, ezen kívül csökkentik a zárt terek felmelegedését. Az épületre felszerelt napkollektorok a homlokzat ritmusosan komponált ornamentikájaként működnek. Ezek az egyedileg legyártott részletek, és a kivitelezés minősége árulkodik a megrendelő igényességéről. Az épület hatását tompítják az olyan visszafogottságra törekvő gesztusok, mint a lesüllyesztés, vagy a Lacaton & Vassal Maison Lataipe-jét idéző ipari hatású loggiarendszer, melyek egyben a villa izgalmas kortárs karakterét is kölcsönzik.

Borenich Levente