Közélet, hírek

Liget Budapest: Több épület is elkészül az idén - Galériával

2019.04.30. 10:01

Megkezdődtek a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, lezárult a mélyépítési szakasz, a Liget Budapest Projekt keretében zajló építkezés jó ütemben halad – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A fejlesztésnek köszönhetően az évtizedek óta kerítéssel elzárt területből több ezer négyzetméternyi zöldterületet kapnak vissza a parkhasználók. Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése keretében hamarosan elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), végéhez közelít a Komáromi Csillagerőd bővítése és befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója is. 

A Liget Budapest Projekt keretében megépülő Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatai a tervek szerint haladnak – jelentette be a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek beszámolt róla, hogy a mélyépítési munkálatok befejeződtek és megkezdődött a ház magasépítése, így egy éven belül az épület már szerkezetkész állapotban lesz. Kiemelte: a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a munkaterületet.

Az új ismeretterjesztő központ mely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, várhatóan 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Egy olyan új, hiánypótló intézmény jön létre a Városligetben, mely méltó helyszínt teremt a magyar művészet világszinten talán legismertebb és legelismertebb ágazata a zene bemutatásának, s egyben a muzsika megismerésére, művelésére is ösztönöz.2019-ben több projektelem is elkészül

Akárcsak tavaly, 2019-ben is izgalmas évnek nézünk elébe, hiszen a Városligetbe látogatók idén is több elkészült projekt elemet vehetnek majd birtokba – emelte ki Gyorgyevics Benedek. A Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt róla, hogy 2019 nyaráig elkészül a Liget közelében lévő Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), mely Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye lesz raktárokkal, restaurátorműhelyekkel, kutatóintézettel, és egy újonnan kialakított közparkkal.

Rövidesen befejeződik az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is, idén ősszel a Városliget egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként nyitja meg kapuit. A különleges értékű épületben a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítás és egy századfordulós hangulatú kávézó várja majd a látogatókat.

Még ebben az évben elkészül Magyarország egyik legmodernebb és legnagyobb játszótere valamint a Millennium Háza előtt a rózsakert is.Szintén idén ősszel vehetik birtokba a látogatók a komáromi Csillagerőd felújított és kibővített épületét is, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolat gyűjteménye lesz megtekinthető.

Idén elkezdődik az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Házaként megnyíló Közlekedési Múzeum épületének kivitelezése.

A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is birtokba vehetnek majd a parkba látogatók. 2020-ban az autóval érkező már használhatják a Dózsa György úti 800 férőhelyes mélygarázst. Az 56-osok terén már javában zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Jövőre a Városligeti Gyermek és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben befejezett projektelemek, a látássérültek pihenését szolgáló Vakok Kertje, az iskolások számára készült Ifjúsági sportpályák és a Kutyás Élménypark mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 250 ezer főt. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően az elmúlt évben befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb rekonstrukciója és modernizációja is, így újra régi pompájában látható a több mint 70 évig lezárt Román Csarnok.


 

 

 

A Magyar Zene Házáról

Az épület földalatti szintje a kiállítások tere, amely izgalmas tárlatokkal, a korszerű technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az állandó kiállítás átfogó zenetörténeti képet ad Európa és kiemelten hazánk zenetörténetének legfontosabb fordulópontjain és emblematikus alakjain keresztül. Az időszaki kiállítótérben a tervek szerint elsőként az elmúlt fél évszázad magyar könnyűzene történetét feldolgozó izgalmas tárlat várja majd a közönséget. Ezen a szinten kap helyet egy úgynevezett hangdóm is. A különleges félgömb alakú kupola térben egyedi hangtechnika hoz majd létre hangtereket, így izgalmas helyszínek zenei és képi világát ismerheti meg a látogató.
Az épület földszintjén egy koncertterem és egy előadóterem, valamint egy szabadtéri színpad épül, melynek programkínálata a zene sokszínűségét tükrözi. A Zene Háza az oktatásában is szerepet vállal, az épület emeleti szintjén zenepedagógiai termek és egy digitális könyvtár helyezkedik el, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot.

Városliget Zrt.