Épületek/Középület

London 2012: elkészült a Kosárlabda Aréna

2011.09.22. 13:50

A 2012-es londoni olimpiai játékok negyedik új létesítményeként elkészült a Kosárlabda Aréna (Basketball Arena), amelynek különlegessége, hogy a rendezvény után szétszedik és máshol állítják fel. Az impozáns csarnok terveit a Wilkinson Eyre Architects és a KSS iroda készítette.

A 2012-es londoni olimpiai játékok negyedik új létesítményeként elkészült a Kosárlabda Aréna (Basketball Arena), amely a rendezvény egyik legnagyobb időszaki jellegű építménye, ugyanis a játékok után szétszedik a szerkezetet és máshol állítják majd fel. A kivitelezés 2009 októberében indult meg, a mintegy 1000 tonna összsúlyú acélszerkezet felállítása 2010 márciusában kezdődött el. Az aréna az olimpiai építmények közül a leggyorsabban, 15 hónap alatt alatt készült el. Miután az Olimpiai Kivitelezési Szerv (Olympic Delivery Authority, ODA) befejezte a szerkezetépítést, a területet átadták az olimpiai játékok szervezőbizottságának (LOCOG). 2010 novemberére elkészült a teljes külső burkolat. A tribünök szerkezetét 2010 augusztusában kezdték összeszerelni és felállítani. A széksorok 2011 márciusára készültek el, a befejező munkákkal pedig 2011 júniusára végeztek az épületen.

 

 

Az Aréna 12.000 ülőhellyel rendelkezik, a székek narancs és fekete színei a kosárlabdára utalnak. A nagyfesztávú szegmensíves tartókkal lezárt épület 35 méter magas - a Tate Modern-hez hasonlóan -, 115 méteres hosszával pedig nagyobb, mint egy futballpálya. A filigrán, rácsos acélszerkezetet 20.000 m2-nyi újrahasznosítható, fehér PVC membránnal burkolták be, három különféle típusú, íves panelt használva. Az oldalfalak plasztikus formálása érdekes árnyékhatásokat generál a felületeken. A játékok alatt a külső burok óriási vetítővászonként művészi és innovatív díszvilágítást kap. A széksorok tartószerkezete mögött helyezkednek el a liftek, a vizesblokkok, illetve a VIP helyiségek. A tervezőcsapatot Sinclair Knight Merz vezette, a Wilkinson Eyre és a KSS építészirodákkal közösen. A csarnokot Egyesült Királyság-beli kivitelező cégek építették fel.

 

 

 

Augusztus 16-21. között már itt rendezték meg a London International Baskettball Invitational rendezvényét, amellyel tesztelték az arénát - a ház jól vizsgázott. A mérkőzéseken hat férficsapat mérkőzött meg egymással az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Kínából, Horvátországból, Franciaországból és Szerbiából. A 2012-es játékok alatt az aréna a kosárlabda selejtezőknek, a női-férfi negyeddöntőknek és döntőknek fog helyet adni, a paralimpiai játékok alatt pedig a kerekesszékes kosárlabda-, és rögbi-mérkőzéseket fogják itt megrendezni.

 

 

 

Hugh Robertson sport-, és olimpiai miniszter azt nyilatkozta: „a kosárlabda a játékok egyik leghangulatosabb eseménye, amelyet most ez az Aréna művészi dizánja fog keretezni. Az építés gyorsasága az Olimpiai Kivitelező Szerv és az építész munkáját dicséri.” Az olimpiai szervezőbizottság elnöke, Seb Coe hozzátette: „a kosárlabda egyike a legnépszerűbb olimpiai sportágaknak, a szurkolók pedig különleges környezetben nézhetik végig a küzdelmeket.”

Építész tervezők: Wilkinson Eyre Architects, KSS
Generálkivitelező: Olympic Delivery Authority, ODA
Szerkezetépítés: Barr Construction, Glasgow
Külső burkolat: Base, Bristol
Székek: Slick Seating, Reddtich
Gépészeti, elektromos munkák: Mitie, Bristol
Vízelvezető rendszer: Fullflow Group Ltd, Sheffield