Helyek

London Bridge 800 tervpályázat — terek a Temze felett

2009.12.02. 06:18

Az ötletpályázaton első lett a Chetwoods iroda, de jól szerepelt Sebes Péter és Fritsch Márta magyar pályaműve is.  

Ez év májusában London polgármestere Boris Johnson nemzetközi ötletpályázatot hirdetett az első London Bridge 1209-es megnyitásának 800 éves évfordulója alkalmából. Az eredeti híd – a firenzei Ponte Vecchióhoz hasonlóan - lakott volt, egyúttal kereskedelmi központ, így a város egyik legélőbb helye. A tervpályázat témája az egykori Temze-átkelő 21. századi víziójának megtervezése volt, a jelenlegi hídszerkezet felhasználásával.

 

 

 

A RIBA (Royal Institute of British Architects) által kiírt pályázatra 73 terv érkezett a világ minden részéről. Az első díjat a londoni Chetwoods iroda vehette át egy korabeli viseleteket is felvonultató hídünnep keretében, Vertikális Farm-nak keresztelt ötletével. A három díjazott mellett további 7 kiválasztott mű, - köztük az általunk készített terv - már harmadik alkalommal kerül bemutatásra.

 

 

 

London Bridge a City és a Temze túloldala között biztosít kapcsolatot, elsősorban a  tömegközlekedés és a gyalogosok számára. Forgalma ugyanakkor a teljes szélességéhez képest nem túl jelentős. A környéken járva könnyű belátni, hogy a nagyváros ezen részén szűkén van a közösségi felületeknek, megpihenni legfeljebb a többnyire barátságtalan folyópart egyik-másik pontján lehet, ha nem akarunk elvegyülni a kissé távolabbi Tower előtt mindig jelenlévő zajos turista-tömegben, ezért tervünkkel a publikus felületek fejlesztését tűztük ki célul. Mivel Londonban -a Covent Garden mutatványosait leszámítva- kevés a művészek önkifejezésének helyet adó terület, elképzelésünkkel őket céloztuk meg. „londonARTbridge” mottóval egy a közösségi és privát zónákat szintenként rétegező helyet hoztunk létre. A híd alsó szintje közterek és parkok láncolata. A teresedések a híd két oldalán váltogatják egymást az épülettömegek helyzetéből adódóan. Ez egy autómentes zóna, kisebb közösségi rendezvények, előadások, kiállítások, vagy az Angliában kedvelt városi piknik számára. Az átmenő forgalmat egy szinttel feljebb mozgójárda bonyolítja a közeli (magas)-vasútállomástól egyenesen a pénzügyi negyed szívébe. E fölött kezdődik a lakóhíd a műteremlakásokkal. A tető szintén közösségi célokat szolgál, elsősorban az itt élő művészek számára. A híd általunk elképzelt funkciójának karakteres megfogalmazása alapján a zsűri tervünket bemutatásra érdemesnek választotta.

A pályázati anyag jelenleg – december 18-ig - a manchesteri CUBE kiállítótermében (Centre for the Urban Built Environment)- tekinthető meg.

Sebes Péter