Épületek/Középület

Luminárium, tér az anyaméh és a katedrális között

2006.08.17. 12:50

A luminárium egy olyan monumentális installláció, amelyben a látogatók egy egészen új érzékeléssel találkozhatnak a fény és színek világában.

"Építészet, mivel ez egy épület, amiben emberek járnak-kelnek.
Festészet, mivel színekkel és azok keverékével komponálja a műalkotást.
Performance, mivel a benne szereplő emberek, a látogatók nélkül értelmetlen.
Ugyanakkor egyik sem. Egy biztos, művészet.


A luminárium egy olyan monumentális installláció, amelyben a látogatók egy egészen új érzékeléssel találkozhatnak a fény és színek világában. Az Architects of Air brit tervezőcsoport alapítója, Alan Parkinson tervezi ezeket a felfújható labirintusokat, melyeket már a világ több mint 34 országában közel 2 millió látogató csodálhatott meg. 

Átlátszó vinil anyagból készülnek a falak, amelyeket kézzel vágnak ki és varrnak össze a készítők, az egyes elemeket pedig cipzárral csatolják össze a kiállítás helyszínén. A struktúrába befújt levegő tartja a helyükön a falakat. A tervezés során részletesen figyelembe veszik a fizika törvényeit, hogy csupán a levegőbefújástól megálljanak a vékony falak. A design-tervezés folyamatában a formák szét vannak választva, úgy mint: kúp, gömb, henger és ezek végtelen kombinációja. Ezeket emelik rá a már elkészült alaprajzra. Fontos szempont, hogy ellenálljon az anyag az esőnek, és a legmelegebb napsütésben is élvezni lehessen a benntartózkodást. A padlózatnak pedig minimum olyan szélesnek kell lennie, hogy kerekesszékkel is kényelmesen végig lehessen menni a labirintusban.

A látogatók kapnak egy térképet, majd cipőjüket levéve léphetnek be a bejáraton. Mivel az egész építmény egy levegővel teli csarnok, a bejárat csak ritkán és akkor is rövid időre nyitható ki. Az élményt a falakon áttetsző napfény színváltozása okozza. A különböző beugrók és csarnokok mind-mind más színű falakból állnak, így például a piros kupolában hirtelen minden halványpirossá válik a szemünk előtt. A külső időjárás és fényviszonyok változása miatt nincs két egyforma látogatás a lumináriumban.Idén a Sziget Fesztiválra már 5. alkalommal hoztak el a lumináriumok közül egyet, mégpedig az egyik legnagyobb – 800 m2– alapterületűt. A "Levity II" (2005) tervezője a formák megalkotásához az iszlám építészetből és a természetben fellelhető geometriai formákból merített ihletet. Központi kupolája egy hatszögű oszlopcsarnokra helyezett tradicionális mecset kupolára emlékeztet.

Szöveg és fotók: Könyves Viktor

Bővebben a témáról: www.architects-of-air.com