Design/Formatervezés

Madarak otthona, kertek dísze

2015.11.19. 10:38

Kivételesen nem a szó hagyományos értelmében vett épületet mutatunk be, hanem annak egy mondhatni kicsinyített mását. Makrai Sándor és Tóth Tamás, valamint dr. Csörgő Tibor ornitológussal karöltve háromféle madárodú etető-itatót tervezett, mely nem csak otthonként szolgálhat parkok, kertek repülő vendégeinek, de még jól is mutat.  

Szándékunk volt, hogy a hazánkban honos - kisebb és nagyobb városok kertes övezeteiben, illetve a falvakban leggyakrabban előforduló - odúlakó madarak számára tervezzünk olyan ornitológiai szempontból ideális fészkelő helyeket, melyek az ezeket befogadó kertekben esztétikai élményt is nyújtanak.

Tervezési elvünk az egyszerű, tiszta funkcionalitás, a racionális szerkesztés, és a természetes anyaghasználat volt. Az odúcsalád három tagja és az etető-itató is a madarak „szempontjait” szeretné figyelembe venni, de mint forma és konstrukció az emberi környezet építőeleme is egyben. Szemiotikai szempontból 3+1 figura.
 

Különös tekintettel voltunk a társasházas és családi házas övezetek madárpopulációjára. Az odúsorozat természetesen bővíthető, de a szóba jöhető „kertvárosi” madárfajok túlnyomó százalékát e három odútípus így is lefedi. A tervek elkészítésében Dr. Csörgő Tibor ornitológus segítette munkánkat.

 

Anyagok szerkezetek

Valamennyi elem fejrésze trópusi keményfábol készül. A kezelés módja több féle lehet. A lábak kezeletlen (rozsdás) vascsőből és beléjük hajtott menetes rozsdamentes szárból állnak. Ezeket az összeállítás során, a kihelyezéskor, a faszerkezetek előfúrt lyukaiba hajtják. Az így befogott rudak kis terpesztéssel stabilan, billenésmentesen támasztanak. Az etető alsó lépcsős „tál” része műanyaggal bevont a nyári víztárolás érdekében. A tetők valamennyi elemről könnyedén levehetők, de az alsó testrésszel való kapcsolatuk viharbiztos. A lábak az összes figuránál azonos konstrukciójúak: 18 mm külső átmérőjű vascső, benne 10 mm átmérőjű menetes szár. A rudak hossza a madarak használati preferenciáit gyengén követve, a különböző típusoknál kis mértékben eltér.

  

Etető-itató

Külső méretek: 52 cm X 30 cm . Alsó vízzáró bevonattal ellátott lépcsős kialakítású mag – vagy víztároló. Használati magasság 150 cm. Valamennyi madár számára: télen etetés, nyáron itatás céljából.

 

Megjegyzések az etető-itatóhoz

Az etetésnél és itatásnál is fontos a folyamatos utántöltés. Ennek elmaradása a madarak pusztulásához vezethet. Tapasztalatok szerint egy kertes házban a lakók 3-5 naponként hajlandóak a madarakkal törődni és ily módon körülbelül 4-5 liter víz vagy eleség (pl.: napraforgó mag) kihelyezése szükséges a megfelelő időszakokban. Az alsó kehely lépcsős kialakítása a madárbarát használatot biztosítja. A kalap a nyári árnyékolást (víz felmelegedésének megakadályozását), valamint a téli hó és eső elleni védelmet (a magok lehetőség szerinti szárazon tartását) szolgálja.

 

Az odúcsalád

A típusú odú: 2,8 cm átmérőjű, kerek röpnyílású, kiülővel ellátott. Belső méretek: kb.10 cm X10 cm X 22 cm. Használati magasság: 180 cm. Elsősorban barátcinege és kékcinege számára. 

B típusú odú: 3,2 cm átmérőjű, kerek röpnyílású, kiülővel ellátott. Belső méretek: kb.12,5 cm X12,5 cm X 25 cm. Használati magasság: 190 cm. Elsősorban széncinege, nyaktekercs, házi veréb, mezei veréb és csúszka számára.

C típusú odú: Szögletes röpnyílású, felső harmadában nyitott kiülő nélküli. Belső méretek: kb.12,5 cm X12,5 cm X18cm. Használati magasság: 200 cm. Elsősorban: házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, vörösbegy számára. 

 

Megjegyzések az odúcsaládhoz

Az odúk kihelyezésénél tekintettel kell lenni a ragadozó madarak vadászmódjára, ezért azokat fák, bokrok közé, lehetőleg a lombok részleges takarásában, viharos széltől védett helyen célszerű felállítani, oly módon, hogy a bejárati röpnyílás az uralkodó széliránnyal ellentétes oldalra kerüljön. Miden évben a fiókák kirepülése után, de a tavaszi fészekrakás előtt mindenképpen, a paraziták túlélésének elkerülése érdekében az odút ki kell takarítani. Az egymáshoz közel kihelyezett odúknál a röpnyílásoknak nem szabad egymásra tekinteniük. Az odúk természetes fa anyaga páratechnikailag és hideg-meleg elleni védelem szempontjából ideális a madarak számára. A mélyponton lévő kifolyónyílás az esetleges folyékony halmazállapotú szennyeződés, esetleges nedvesség távozását biztosítja a fészekből.


Makrai Sándor és Tóth Tamás építészek