Közélet, hírek

Magyar építészhallgatók sikere a „First global creative awards" pályázaton

2007.02.15. 13:18

A győri Széchenyi István Egyetem két hallgatója rangos sikert ért el pályamunkájukkal a Nemzetközi Építészhallgatói Szervezet szakmai világversenyén. Lipusz Roland és Miklósi Tibor 750 pályázó közül jutott be a 150 fős döntőbe.

Bemutatjuk a két pályaművet

A győri Széchenyi István Egyetem két hallgatója rangos sikert ért el pályamunkájukkal a Nemzetközi Építészhallgatói Szervezet szakmai világversenyén. Lipusz Roland és Miklósi Tibor (SZE - építész hallgatók) 750 pályázó közül jutott be a 150 fős döntőbe.

 

 

 

ÉF: Hogyan bukkantatok rá a pályázati kiírásra, s mik voltak a pályázati feltételek?

Lipusz Roland és Miklósi Tibor: December közepén találkoztunk a tanszéki hírdetőn az archi-students.org felhívásával. A „First global creative awards” névvel meghirdetett pályázatra négy kategóriában (freestyle, üveg, acél, tégla) lehetett saját terveket beküldeni bármilyen témában, de kategóriánként maximum egyet. A tervekről két jellemző képet (rajzot, makettfotót, látványtervet) és egy koncepcionális leírást kértek, természetesen angolul. Tibor a Középülettervezés III tárgy féléves tervét, a Széchenyi István Egyetem bővítésének főépületét küldte be (konzulens Eke Zsolt), Roland a Középülettervezés II tárgyból készített Mediawave központtal (konzulens Papp Róbert) pályázott.
 
ÉF: Hogy fogadtátok a remek hírt az eredményről? Mi várt rátok később?

Roland és Tibor: Január közepén jött egy e-mail, benne a meglepő hírrel, hogy mindketten bejutottunk a döntőbe, és egy meghívással az „Építészhallgatók első világkonferenciájára” Münchenbe. Az egyetem segített a kiutazásban, így egy nagyon jó kirándulás kerekedhetett belőle. Maga a konferencia, egy kb. 4 órás előadássorozatot jelentett, amit a BAU 2007 keretein belül rendeztek meg a müncheni vásárvárosban. Az előadások két fő témát jártak körbe, a fenntartható fejlődést és a munkaerőáramlást. Az előadók között olyan hírességek képviselték a szakmát, mint Massimiliano Fuksas, és Kengo Kuma. A zsűri elnöke, Fuksas nyitotta a konferenciát egy szenvedélyes beszéddel, melyben a jövő építészgenerációinak a felelősségét hangsúlyozta, Kengo Kuma pedig saját építészetén keresztül beszélt az épület és a természeti környezet harmónikus kapcsolatáról. A konferenciát a díjátadó ünnepség zárta: 750-en küldtek be a világ minden tájáról terveket, mind a négy kategóriában az első 3 helyezettet értékelték. Mi nem kaptunk díjat, de látva a díjazottak munkáinak magas színvonalát, (a díjazott munkákról részletesen itt!) különleges (a miénktől gyökeresen eltérő) szemléletét, csalódottság nélkül, rengeteg élménnyel, friss gondolattal utaztunk haza. Persze csak azután, hogy megnéztük a várost, meg a legfrissebb épületeket...

ÉF: Mekkora lökést ad egy ilyen kitüntető siker nektek, építész hallagatóknak? Hogyan és merre tovább?

Roland és Tibor: Nem igazán tudjuk megítélni, mekkora a jelentősége ennek az eredménynek a jövőnkre nézve, mivel ez volt az első ilyen rendezvény. Az egyetem rangos eredménynek értékelte a döntőbe jutásunkat, egyfajta megerősítéseként annak, hogy a győri építészoktatás magas színvonalon és jó irányba tart.  
Még kb 1,5 évünk van hátra a diplomáig, Tibor itthon folytatja a tanulmányait az egyetemen, Roland külföldön, Hollandiában, egy építészirodánál szeretne szakmai gyakorlatot tölteni a Leonardo-program segítségével.  
Egyébként, ha időnk és energiánk engedi a szak rendezvényeinek, kiállításainak szervezésében segítünk, illetve kisebb-nagyobb munkákban szoktunk építészirodáknak besegíteni, legutóbb szeptemberben dolgoztunk egy tervpályázaton (Gyula – Belvárosi tömbök ötletpályázata) ami kevés sikerrel, annál több tapasztalattal és tanulsággal szolgált.   


Részletesen a pályaművekről