Közélet, hírek

Magyar fiatal designerek sikere Milánóban

2008.04.23. 09:53

Hatalmas elismerés a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a hazai design szakma számára, hogy a MOME diákjai – Milléte Balázs és Telekes Tamás – a harmadik díjat hozták el a rangos NESPRESSO CoffeeLuxury design versenyén, az „Enjoy it while flying” nevű kávégéppel.

Hatalmas elismerés a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a hazai design szakma számára, hogy a MOME diákjai – Milléte Balázs és Telekes Tamás – a harmadik díjat hozták el a rangos NESPRESSO CoffeeLuxury design versenyén.

A magyar fiatalok „Enjoy it while flying” nevű kávéfőző-projektjét 334 pályaműből választotta ki a neves designerekből álló zsűri. A magyar diákok 1 millió forinttal díjazott munkáját és további három magyar döntőbe jutott modellt jelenleg Milánóban, a világhírű Salone Internazionale del Mobile vásár keretében állítják ki. A 22 döntőbe jutott alkotás egy nemzetközi roadshow keretében – Párizs és Zürich után – 2008. októberben Budapestre, a Művészetek Palotájába érkezik.

„A NESPRESSO nemzetközi design versenyére 2007-ben első alkalommal hívott meg magyar formatervező hallgatókat. A fiatalok azt a feladatot kapták, hogy lépjenek túl a műszaki és ipari korlátokon, és fedezzék fel a luxust mint életfelfogást, a tökéletesség folytonos keresését és mint az egyszerű, tökéletes szépséget. Nagyon komoly nemzetközi elismerés a magyar fiataloknak és a MOME-nak, hogy a világ neves design intézményeinek 334 pályaművéből az első három közé jutottak Milánóban. Ezáltal olyan nagy design nemzeteket utasítottak maguk mögé, mint Olaszország, Ausztria vagy Svájc.”– mondta Flesch Gábor, a NESPRESSO magyarországi üzletfejlesztési menedzsere.

A nemzetközileg elismert formatervezőkből álló zsűri az alábbi három nyertest és egy különdíjast választotta meg a verseny legjobbjainak:

Az első helyezést a francia Hanika Perez és Brice Genre (Université Toulouse Le Mirail) nyerték el az „Untitled” néven benyújtott eredeti kávégép ötletükért. Az alkotás egy hőérzékelős kerámia-installáció, amelynek mintázata a kávékészítésnél használt víz hőmérséklete szerint változik. A díjjal járó 3 millió forint értékű pénzjutalmat a híres designer, Giulio Cappellini adta át a nyerteseknek.

 

 

A második helyezettnek járó díjat a német Andreas Diefenbach (Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart) kapta „Pearl” című pályamunkájáért. A luxus kivitelezésű, tengeri kagylót formázó kerámia-eszpresszógép design-ját aranyozás teszi még különlegesebbé. A 2 millió forintos jutalmat a Németországból érkezett Konstantin Grcic nyújtotta át.

Milléte Balázs és Telekes Tamás (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) repülőgépek fedélzetére tervezett speciális kávéberendezése, az „Enjoy it while flying” nyerte el a harmadik díjat. A kávégépnek köszönhetően az utasok repülés közben is átadhatják magukat kedvenc Grand Crus kávéjuk élvezetének. Az 1 millió forintos pénzjutalmat a neves francia desinger és egyben a zsűri tagja, Patrick Norguet adta át.

 


 

Különdíjat kapott François Saudubray (EID, Franciaország) „Soprano” című alkotása. Az ötletes alkotás egy kávéscsészéket lefedő szett, amelynek darabjai más-más – a NESPRESSO Grand Cru kapszulás kávékeverékeit tükröző –szín felhasználásával készültek. Előnyük, hogy a csészéket megkülönböztethetővé teszik, miközben az eszpresszó aromáját is megőrzik. A különdíjas 750 ezer forint értékű pénzjutalmát Ineke Hans-tól vehette át.

Döntőbe jutott magyar versenyzők:

Alekszandr Veruleisvili, Erdélyi Tamás, Fogarasi Benkő-László, Molnár Ádám, Reszegi Dávid, Tóth Máté (MOME, Magyarország) "Erno"
Keszei István (MOME, Magyarország) "Coffee Table"
Paál István (MOME, Magyarország) "Recorte"A versenyben a következő nemzetközi hírű design intézmények diákjai vettek részt, szintén nemzetközileg elismert formatervező professzoraik irányítása mellett:

Universität für angewandte Kunst (Bécs)
École Boulle (Párizs)
École Camondo (Párizs)
EID (Toulon)
ENSAAMA Olivier de Serres (Párizs)
FH Joanneum Graz (Graz)
Staatliche Akademie der Bildenden Künste (Stuttgart)
MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Budapest)
Domus Academy e Politecnico (Milánó)
Hochschule für Gestaltung und Kunst (Zürich)
Licee des ArenesFORM (Toulouse)
Lycée polyvalent Rive Gauche (Toulouse)
ECAL École Cantonale d'Art (Lausanne)
Pforzheim University (Pforzheim)
Université Toulouse Le Mirail (Toulouse)
Royal College of Art (London)
Columbia University (New York)
California College of the Arts (California)
The Pratt Institute (New York)
National University of Singapore (Szingapúr)

A milánói Salone Internazionale del Mobile kiállítás keretében a „Press&Meeting Point T35” Fuori Salone termében 2008. április 21-ig tekinthető meg a 22 három dimenziós modellből és videókból álló speciális kiállítás.

Nemzetközileg elismert zsűri
A neves formatervezőkből álló zsűri tagjai: Alfredo Häberli elnök (Svájc), Konstantin Grcic (Németország), Ineke Hans (Hollandia), valamint Patrick Norguet, Matali Crasset és Christian Ghion (Franciaország).

A legjobb pályamunkák Magyarországon is

A legjobb munkákat Milánó után Párizsban, Zürichben és további európai nagyvárosokban is kiállítják. Örömhír a design és a szép tárgyak kedvelőinek, hogy 2008. október 20-31. között Budapesten a Művészetek Palotája is otthont ad a nemzetközi vándorkiállításnak. Előtte azonban az érdeklődők megismerkedhetnek azzal a 11 pályaművel, amelyet magyar fiatalok nyújtottak be, köztük a magyar zsűri által legjobbnak ítélt és különdíjjal jutalmazott „ERNO” és „Enjoy it while flying” kávégép-koncepciókkal. A kétdimenziós hazai pályaműveket 2008. április 21-30. között tekinthetik meg az érdeklődők a NESPRESSO üzletében (VI. Budapest, Andrássy út 27.).

forrás: www.nespresso.com