Közélet, hírek

Magyar lámpa kapta a világ legnevesebb dizájn díját

2016.08.05. 13:30

Rangos nemzetközi dizájn díjat kapott a Zoltai Judit Héder János tervező házaspár. A Red Dot díj a formatervezés Oscar-díjának számít, a magyar alkotók a Ray nevű falilámpájukkal győzedelmeskedtek.

Az Inarchi Lighting studió terméke 5200 pályamunka között bizonyult a legjobbnak. 52 ország alkotója indult a díjakért, a legjobb alkotások kiválasztásának négy legfőbb szempontja az innováció, a formai minőség, a funkcionalitás és az ­ökológiai kompatibilitás volt. A nyertes munkák a Red Dot esseni múzeumában is kiállításra kerülnek. A nyertes, Ray nevű falilámpa fémből készült, alapja egy ősi japán textilminta, ezt ültették át három dimenzióba – adta hírül a Népszabadság.

A Népszabadságnak Héder János azt nyilatkozta: látja, hogy sok tehetséges fiatal magyar dizájner kerül ki az iskolákból, és számukra nyitott a világ. Az ország ugyanakkor a gyártás szempontjából és a technológia tekintetében eléggé le van maradva, de ezen szerinte tudatos szervezetépítéssel és kitartással lehetne változtatni.