Közélet, hírek

Magyar siker a 12. Prágai Quadriennálén

2011.06.27. 10:34

Nagy magyar sikert hozott a 12. Prágai Quadriennálé 62 ország részvételével megrendezett világkiállítása, ahol a magyar kiállítás a legjobb kurátori koncepció aranyérmét nyerte.

Nagy magyar sikert hozott a 12. Prágai Quadriennálé 62 ország részvételével megrendezett világkiállítása, ahol a magyar kiállítás a legjobb kurátori koncepció aranyérmét nyerte.

Kurátor: B. Nagy Anikó művészettörténész
Alkotótársak:
Árvai György látványtervező
Csanádi Judit látványtervező
Horgas Péter látványtervező
Medvigy Gábor operatőr

Installációban munkáikkal szereplő alkotók: Ambrus Mari, Bányai Tamás, Benedek Mari, Bujdosó Nóra, Gothár Péter, Nagy Fruzsina, Schein Gábor, Sebő Rózsa, Szűcs Edit.

A csapatnak eredetileg tagja volt Vargha Mihály is, ezért a Prágai Quadriennálé Építészeti szekció magyar kiállítását az ő emlékének szentelték.

Díjak
A nemzetközi zsűri ajánlása szerint a következő díjakat ítélték oda, majd osztotta ki a Cseh Köztársaság kultuszminisztere:

Golden Triga-díj: Brazília
A kiállítás a Brazíliára jellemző nemzeti identitás és életteli kreativitás színes lenyomatát adja; olyan áramlat, mely az ország kulturális forrásaiból fakad, és spontán módon folytatja útját, hogy új szcenográfiai távlatokat nyisson. A kiállítás bepillantást nyújt a Brazíliában megtalálható szcenográfia és produkciók gazdag tárházába és széles kínálatába. Itt a street art, helyspecifikus beavatkozások, szociálisan érzékeny előadások, bábelőadások a sokkal hagyományosabb színházzal azonos teret kapnak. A zsűri elismeri a munkákban megjelenő számtalan dizájn-téma bemutatásának találékonyságát. A kiállítás jó érzékkel, érzékenyen és stílusosan került megrendezésre.

Legjobb díszletterv: Numen/For Use, Horvátország
Legjobb jelmez: ‘Inhabiting Dress’ – Emma Ransley, Új-Zéland
Építészeti szekció aranyérme: Mexikó és Görögország
Legjobb színháztechnikai alkalmazás: Numen/For Use, Horvátország
Oktatási szekció legjobb kiállítása: Lettország
Oktatási szekció legígéretesebb tehetsége: Norvégia
Hangmérnöki különdíj: Egyesült Királyság
Legjobb kurátori koncepció: Magyarország

A zsűri az emlékkiállítás koncepcionális egységét ismerte el. A látogatók egy enigmatikus, metaforikus világban merülnek el a kiállítás révén, melynek fókuszában a művész helyzete áll napjaink társadalmán belül.

A nemzeti szekció a nemzetközi hírű Bodza W. Mihály munkásságát állította középpontjába. A színházi terek és határainak föloldására irányuló látványtextúrákat, a historikus jelmeztervezői gyakorlattól és a karakterábrázolás ismert eszköztárától elszakadó, az új térnyelvi törekvésekbe illeszkedő, szokatlan anyagokból jelmezeket alkotó, dimenziókutatással és esélyegyenlőségi kérdésekkel is foglalkozó művész 2010 decemberében, máig ismeretlen körülmények között eltűnt. A látványtervezői szakma legkiválóbb teljesítményeivel, díjakkal, belföldi és külföldi munkák dokumentumaival, elméleti munkákkal, pedagógiai munkássággal, színháznyelv-megújító lenyomatokkal, közéleti éthosszal jellemzett pályakép általános érvényű szakmai dilemmákat hordoz. Az életmű dokumentumaiból kollégái és barátai válogattak. (forrás:www.szinhaz.hu)