Nézőpontok/Vélemény

Maison & Objet - 2015 januárjában

2015.02.16. 14:18

Ebben az évben éppen 20 éves a párizsi Maison & Objet kiállítás, melyet minden évben kétszer – januárban és szeptemberben – rendeznek meg. Mint minden Maison & Objet ez is színes, lényegében mindent átfogó kiállítás volt, ahol a nagy cégek mellett manufakturális, úgynevezett „egyszemélyes” cégek is szép számmal képviseltették magukat. 

A világ talán minden országából találhattunk kiállítót. Találkoztunk a nyugat Európai kiállítók mellett, japán, orosz, indiai és magyar kiállítóval is. A luxus minőségű termékek mellett számos „giccs” is fellelhető volt. Pont olyan volt a kiállítás is mint a francia (párizsi) bohém légkör!

Sajnos ebben az évben az ismert januári terrorcselekmények kihatottak a kiállításra a látogatók számát tekintve. A kiállítók persze így is hozták minden témakörben az elvárt és megszokott változatosságot. Dekorációknál nem hiányzott az elegáns, 1930-as éveket idéző Art-deco vonulat, de a színes cserebogarakat formázó fali kerámiák sem. A standok dizájnerei néha talán túlságosan is szerettek volna valami különlegeset alkotni, ezért első pillantásra nem is tudta a látogató, hogy a kiállító cég pontosan mivel is foglalkozik (például csíkos ágy kaktuszokkal).

Ez a kettősség a bútoroknál is, mint minden másnál, ugyanúgy jelen volt. Láttunk elegáns, csillogó és persze méregdrága íróasztalokat, komódokat, de állatmintás átlátszó műanyag székeket is. Érdekes színfoltja volt a bútoroknak a farönköket, fahasábokat mintázó párnák és puffok.

Ugyan a 2014-es karácsonyon már túl vagyunk, de mindjárt itt van a 2015-ös! Legalábbis ezt sugallták a kiállítók, akik karácsonyi díszekkel szerepeltek. Sok csodálatos, szavakkal el nem mondható megannyi apró és nagyméretű dísz és dekoráció volt megtalálható.

A díszek közvetlen szomszédságában – mint tartós dekoráció – a művirág is változatosan és nagy méretekben volt látható. Már-már annyira tökéletesen élethű kompozíciókat láthattunk, hogyha valaki nem tudja közelről megtapintani, nem is mondja meg, hogy igazi-e vagy csak mű. Természetesen, mint mindent, a művirágot is tisztítani kell, és aki ezt elfelejti, ott rögtön kiderül a turpisság!

Ebben az évben a korábbiakhoz képest nagyobb szerepet kapott a kézművesség, a már említett „egyszemélyes cégek” részvételével. Itt egyforma mini standokon mutatták be saját kezűleg készített portékáikat az „őstermelők”. A kínálat annyira változatos volt, hogy bemutatni nem is lehet, látni kell!

Ez a változatosság, mint már említettük az egész kiállításra jellemző volt. Pazar arannyal bevont, vagy a most divatos Art-deco étkészletek mellett, az állatrajongók is megtalálhatták elképzeléseiket, legyen szó kutyáról, macskáról vagy éppen lóról. Mind az asztalon mint tányérok, mind mint fali díszek motívumaként megjelentek. Neves százéves hagyományokkal rendelkező „kristály nagyhatalmak” is lenyűgöző poharakkal, míves vázákkal, sőt kristály asztallal is felvonultak.

A fény világában számos üde folt mellett több kiállító palettájában láthattuk a már-már elcsépelt, ámde kortalan hagyományos formavilágú kristálycsillárokat, amik semmi újjal nem kecsegtetnek, de mégis szinte bárhova betervezhetőek. A műanyag, mint olcsó, de rendkívüli módokon felhasználható anyag itt is megmutatkozott a designlámpákban, amik ugyan jelenleg trendinek számítanak, de valódi értéket nem képviselnek úgy, mint például a kristálycsillárok. A kiállítás különlegességei világítás terén, a kalapot formázó lámpák voltak, amik inkább már dekorációnak számítanak, mert fény szempontjából csak igen csekély arányban látjuk hasznukat, de dekorációnak tökéletesek és fantáziadúsak.

Egy másik üde folt egy magyar cég volt, akik talán ma a legnagyobbak az általuk képviselt stílusban és nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. Hibátlan a részletekig finoman megmunkált lámpáik igazán kiugrottak a tömegből, mint amolyan „ékszer”. A kiállításon főként a '30-as évek bécsi és francia Art-deco lámpáit, illetve néhány szecessziós darabot állítottak ki a közel 700 darabos, itthon kézzel gyártott kollekciójukból. Szerencsére nekünk nem kell a jövőben Párizsig utaznunk, ha meg akarjuk csodálni a világszintű referenciákkal rendelkező Patinás Lámpa Kft. termékeit, csak ide Budapestre a Bajza utcába.

Aki lemaradt a januári párizsi kiállításról, ne szomorkodjon, mert idén a szokásokhoz híven még egy alkalommal szeptemberben lesz Maison & Objet. Bár a rendszeres kiállítók januárra esküsznek, de minden bizonnyal a kora őszi rendezvény is számtalan érdekességet fog tartogatni.

Károlyi Csaba