Programok

Making Heimat - City of Future

2012.11.29. 10:26

A tavalyi év során a Goethe Intézet szervezésében megrendezett konferencia és workshop folytatása a jelenlegi, - a Magdolnanegyed problematikájára koncentráló - program.

Making Heimat - City of Future

A projekt a budapesti 8. kerület egy területére, a Magdolna negyedre fókuszál. Itt komoly szociális problémákat találunk, melyek kezelése már több irányból elindult és a workshop ezekhez a folyamatokhoz is kapcsolódik. A cél olyan építészeti eszközökkel megvalósítható beavatkozás előkészítése, mely a rehabilitációs folyamatokat képes előrelendíteni, valamint ezeket újszerű kísérleti kontextusba helyezni.

A Frankfurtban megszületett eredményekre támaszkodva valamint ezeket, az azóta kialakult aktuális kérdésekkel kiegészítve, folyik tovább a munka. Az idei program 2 lépcsőben valósul meg.

A hamburgi workshop során összefoglaltuk azokat a változásokat és igényeket, melyek a frankfurti worshop óta kialakultak. A változásokat összevetve a korábbi eredményekkel, valamint a Magdolna negyedben jelenleg folyó folyamatokkal, olyan akció tervet alakítottunk ki, mely előkészíti és megalapozza a budapesti jelenlétet, a beavatkozás formáját, módját léptékét.

A budapesti workshop alatt a terület kulturális alapokon nyugvó gazdaságfejleszését elsődlegesen szem előtt tartva a célunk egy hároméves stratégiát kidolgozni, mely a helyiek szempontjait segíti felszínre hozni és a jövőre vonatkozó céljaik megfogalmazását és a helyi lakosok szerveződését segíti elő köztéri akciókon keresztül. A workshop eredményeképp olyan akció tervet szeretnénk prezentálni, mely a tervezési és megvalósítási-fejlesztési folyamtok egy-egy hiányzó láncszemét képesek adni, komplexebbé és hatékonyabbá téve így a fejlesztés folyamatát és irányát.

Hamburg workshop:
Résztvevők: Horváth Dániel, Pozsár Péter, Tihanyi Dominika (Újirany csoport) Stefan Rettich (Karo Architekten)

Budapest workshop:
Résztvevők: Horváth Dániel, Alföldy György (Rév 8. Zrt.) Pozsár Péter, Tihanyi Dominika, Kovács Árpád, Szohr Gábor (Újirany csoport) Stefan Rettich, Christian Burkhardt (Karo Architekten)

Workshop helyszín: 2012.12.06-11. Újirány csoport irodája (Lőrinc pap tér 3.)
Prezentáció: Kesztyűgyár 2012.12.10. 18.00

Program:

Péntek - Dec 7.
10.00 Találkozó helyi civil szervezetekkel a Magdolna negyedben
14.00 Goethe Institute
17.00 Stefan Rettich előadása a Budapesti Műszaki Egyetemen

Szombat - Dec 8.
10.00 Séta a Nyolcadik kerületben: Corvin negyed – Magdolna negyed, Látogatás a Kesztyűgyárba
14.00-19.00 Brainstorming 1. Az átfogó koncepció véglegesítése

Vasárnap - Dec 9.
10.00-15.00 Brainstorming 2. A Magdolna negyed szociális rehabilitációját támogató kis beavatkozások rendszerének és elemeinek definiálása
15.00-19.00 Eredmények összegzése, prezentációs anyag előkészítése

Monday - Dec 10.
09.00-17.00 Prezentációs anyag kidolgozása
18.00 Prezentáció a Kesztyűgyárban, beszélgetés