Technológia

Malmö: egy iparváros új szellemisége

2021.10.26. 14:12

Az AURA, a régi kikötő területén, a korabeli ipari épületek hangulatát idéző új üzletház, mindössze 20 perc bicikliútra található a világ leghíresebb virágüzletétől. Az út során szinte tanúi lehetünk a folyamatnak, ahogyan a füstös iparváros jelleg modern, zöld várossá válik.

A Dorte Mandrup Achitekter munkája, az AURA, a régi kikötői területen, a város ipari részén újonnan épült üzletház. Az épület mindössze 20 perc bicikliútra található a világ leghíresebb virágüzletétől, Sigurd Lewerentz építész 1968-ban készült munkájától, amelynek keletkezésekor Malmö még csak egy füstös iparváros volt. Mára azonban az ipari jelleg és a modernség kettőssége jellemezi az északi nagyvárost, amit e 20 perces út alatt is jól megfigyelhetjük. Parkok, közösségi kertek, lakóparkok, ipari épületek váltakoznak: az ipari területeket tudatosan váltják fel a lakónegyedek, amelyek homlokzata is friss változatosságot mutat. A Nyugati-kikötő előtt járuk, a Västra-Hamnen lakótömb közelében. Az emblematikus épületnek köszönhetően 2016-ban Malmö az OECD „Leginnovatívabb városok" listájának negyedik helyére került. A városra jellemző rozsdavörös cortain és néhol zöld homlokzatok között innen már lásztik az AURA napfényben megcsillanó aranyszínű Prefalz teteje.

Az AURA, a régi kikötő területére épült üzletház kialakítása a korabeli malmöi üzletházak szellemiségét hordozza. Jóllehet a tervezőiroda a projektért felelős vezetője, Noel Wibrand, az épületet egyszerű struktúrával rendelkező hagyományos házként jellemzi, annak tetőformája mégis szakít a hagyományokkal. A tetőszerkezet ugyanis négy irányban lejt: a klasszikus kikötői üzletház formát láthatjuk metszetben, míg oldalnézetben dinamikussá válik. A meredek hajlásszög azonban nem okoz felesleges és kihasználatlan tereket: irodák mellett, középen a légkondicionáló berendezés gépészete található. 
A tető acélszerkezetét 2000m2 Prefalz lemezzel burkolták, amelynek bevonatát a PREFA egyedileg gyártotta. Az újonnan kifejlesztett szína „Jaisalmer-2525 arany" nevet kapta, az aranyló csillogásáról híres Jaislamer nevű indiai városról. A szín meghatározásakor szempont volt, hogy az illeszkedjen az üzletház betonhomlokzatának egyedi színéhez is, melynek alapját egy Észtországban bányászott homok adja.
A tetőszerkezet mondhatni hétköznapi, de kivitelezése korántsem volt az: a tetőt négy részben szerelték össze a földön, majd az épületre emelték. Ez egy meglehetősen izgalmas pillanat volt, hiszen a szerkezetnek el kellett viselne az emelésből adódó feszültséget és terhelést egyaránt.

A modern építészet egyik sokoldalú eleme az alumínium, amely tető vagy homlokzat burkolataként ma már a legkülönbözőbb színekben megjelenhet, arany színben pedig igazán látványos. Az alumínium családi házakon is remekül mutat, de még ma is jellemzőbb irodaépületek, kórházak, művészeti központok vagy más középületek burkolataként. 
További információ a PREFA oldalán.

AURA iroda- és üzletház, Malmö, Svédország
Építészet: Dorte Mandrup
Tetőfedés anyaga: Prefalz
színe: egyedi szín, Jaisalmer arany