Épülettervek/Lakóépület

Malomból luxus otthon – a géderlaki Becse Malom felújítása

2021.09.28. 12:17

Családok, párok, egyedülálló személyek is garantáltan megtalálják az igényeiknek legmegfelelőbb funkciókat, ahol a szürke hétköznapok is felhőtlen boldogságban fognak eltelni – írja a tervező a Duna-parti Géderlak 1830-as években épült vízimalmának újászületése kapcsán. A koncepciót a proejktvezető és a tervező, Tóth István és Kernya Róbert szavaival mutatjuk be. 

 

Az épületről:

A malom a mai igényeknek megfelelően született újjá a legkorszerűbb technológiai követelményeknek megfelelő épületautomatizálás – intelligens otthon rendszerekkel. Lakóinak nem mindennapi látványban lesz része az egyedi tervezés és a különleges építészeti megoldásoknak köszönhetően.

Elhelyezkedés: 

Géderlak a Kalocsai Sárköz északnyugati peremén, a Duna bal partján, ártéri erdők és fűznyár ligeterdők között fekszik. A malom épülete a község délnyugati végén található. Az 1830-as években épült, majd a XIX-XX.század fordulóján bővítették. Háromszintes téglafalazatú épület, melynek külső homlokzati megjelenése helyi védettséget élvez. 

Belső kialakítás: 

A házat négyszintesre alakítottuk: pince, földszint, emelet és tetőtér. A mennyezet az egész épületben központi hangsúlyba került. Az új födémek simított látszóbeton felületei a bekerülő új anyag természetes szépséget hangsúlyozzák. Hangulatát tekintve egyszerre indusztriális, elegáns és játékos , egyfajta sajátos eklektika jellemzi a helyiségeket.

Pinceszint:

A pinceszinten található a konyha, a mosókonyha, egy szivarszoba, egy wellness részleg, egy kétállásos fűtött gépkocsitároló, a gépészeti tér és különböző raktárak.

HELYISÉG – ALAPTERÜLET
Előszoba – 10,65 m2
Konyha – 16,60 m2
Mosókonyha – 8,75 m2
Közlekedő – 16,31 m2
Kazánhelyiség – 7,87 m2
Szivarszoba – 20,02 m2
Fürdőszoba-wellness – 11,10 m2
Tároló – 16,50 m2
Garázs – 52,03 m2

Földszint:

A földszinten a vendégek kényelmét külön mosdóhelyiség garantálja. Az üvegcellás előtérből rálátásunk nyílik a monumentális belmagasságú nappalira és az étkezőre. Az étkező komfortját a 12 férőhelyes étkezőasztal és az egyedi tálalószekrények biztosítják. A régi és az új elemek keverékével alkotott berendezés és a különböző technikai fényjátékok teszik izgalmassá a teret.

HELYISÉG – ALAPTERÜLET 
Előszoba – 5,70 m2
WC – 3,18 m2
Étkező – 26,65 m2
Konyha – 20,57 m2
Borozó – 12,93 m2
Nappali – 43,27 m2
Terasz – 60,53 m2

A konyha minden igényt kielégítően felszerelt és berendezett. A helyiséget hosszanti irányú főtömegre fűztük fel, rálátást biztosítva az üvegfalas borozóra. Az ötletes elosztásnak köszönhetően a rusztikus hangulatú, ám mégis modern konyha rendkívül tágas és praktikus.

A borozó vizuálisan és klimatikusan is egy borospince hangulatát idézi, automatikus szabályzórendszerének köszönhetően tökéletes hőmérsékletet biztosít a kiállítandó boroknak .

A nappaliban a monumentális 8,5 méteres belmagasságú tér központi látványeleme a kivilágított téglával kirakott hátfal és téglahasíték, amely páratlan látványát nyújt a belső térben. A tágas és igényesen berendezett nappali fényét az impozáns Mesh csillár adja, melyet applikáción keresztül személyre szabható fényfűzér programmal láthatunk el. A teret kettészeli egy mennyezetig érő konzolos bioetanol kandalló, mely a funkcionális szerepe mellett kifejezi a családi fészek melegét. Az audiovizuális rendszer a legmagasabb igényeknek megfelelően kialakított, a tökéletes hangzás érdekében. A tér hátsó egységében kapott helyet a lépcső – igény szerint lift is kialakítható –, mellyel pillanatok alatt bejárhatók a szintek.

Emelet:

A függőfolyosókról nyíló hálószobák fényes, napos, osztott üveges ablakai különleges atmoszférát kölcsönöznek a tereknek. A hálószobák kialakításánál az eredeti gerendákat felhasználva különböző hátfalakat és látványelemeket alakítottunk ki. Két hálószoba teljes kilátást kapott a nappalira, az egyik hálószoba tetőtéri kilátást a természetre, a legnagyobb hálószoba saját privát teraszt.

HELYISÉG – ALAPTERÜLET  
Folyosó – 16,68 m2
Hálószoba 01. – 25,83 m2
Hálószoba 02. – 23,03 m2
Gardrób – 9,53 m2
Fürdőszoba – 12,27 m2
WC – 3,03 m2

Tetőtér:

A tetőtérben elhelyeztünk még két, saját gardróbbal rendelkező hálószobát, egy fürdőszobát és egy WC-t is, így az itt alvó családtagok is minden komfortban részesülnek. 

HELYISÉG – ALAPTERÜLET   
Folyosó – 14,02 m2
Hálószoba 03. – 15,42 m2
Gardrób – 5,84 m2
Hálószoba 04. – 15,22 m2
Gardrób – 7,00 m2
Fürdőszoba – 8,41 m2
WC – 2,12 m2

Szintenként egy fürdőt és egy különálló WC-t alakítottunk. A vizes helyiségek hangulatát a motívumos csempe, beton és fa hangsúlyok izgalmas elegye adja.
A projektről bővebb információt találhatnak az épület weboldalán, illetve az Építészfórum korábbi cikkében

Kernya Róbert 

 

 

Szerk.: Paár Eszter Szilvia