Épülettervek/Hallgatói terv

Máriabesnyő lehetőségei: Tér- és környezetfejlesztés – Győri Sára Rózsa diplomaterve

2021.08.05. 10:18

Győri Sára Rózsa Máriabesnyőn született és ott is nőtt fel, ezért kiemelten fontos céljának tekinti, hogy fejlődjön ez a terület Gödöllővel együtt. Diplomamunkájában azon lehetőségeket kutatta, amivel elősegíthető az említett fejlődés.

ELŐTANULMÁNY

Gödöllő és Besnyő régen két külön álló falu volt. Fejlődésüket leginkább Grassalkovich I. Antalnak köszönhetjük. Összevonásukról a 60-as években döntöttek, és a két falu Gödöllő néven, egy városként fejlődött tovább.

Egész Máriabesnyőnek a kegytemplom és környéke a belső magja. A templom mellett alakították ki az első utcát, ahol egymás mellé felépítettek hét házat. A mai napig állnak ezek az épületek a Hétház utcában. Ez a belső mag adja a kötődést a belvárossal. Sok kihasználatlan lehetőség rejtőzik még ebben a területben.

Mondhatjuk, hogy különleges helyzetben van ez a városrész. Kellő távolságra a belvárostól a természethez közel, dombokkal körbevett, gyönyörű környezetben élhetnek az emberek. Tiszta a levegő, nincs ipari szennyezés. Jó az infrastruktúra, amiben vannak még lehetőségek. 

A terület adottságai pazarlásba mennek a kertvárosias, alacsony intenzitású városszerkezetben. Nincs kellő ember, aki eltartsa a kereskedelmi zónát. Ezzel pedig a lakosok kerülnek hátrányba. Tervezési célom a kettős agglomeráció erősítése, urbánosabb formák és beépítés használata, egy olyan alternatív minta felmutatása, ami egy lehetséges jövőképet mutat be.

KONCEPCIÓ

A tervezési terület egy 7 hektárnyi sík telek, ami Máriabesnyő határában fekszik. Északról a 3-as főút határolja, annak túloldalán található a Nagyboldogasszony Bazilika és zarándokhely. Déli oldalról a Besnyő-patak határolja, kisebb nádas fekszik mellette. Utána a vasúti sínek és zajvédőfal szab határt. Nyugati oldalán családi házak találhatók, míg keleten az erdő húzódik.

A tervezett beépítés egy rendezett, logikus rendszerből indul ki. A kialakításához, ráhúztam a tervezési területre egy raszterhálózatot 6,8 méter osztással. A raszter segít a rendezettséget fenntartani, valamint könnyebben ki lehet alakítani egy modul rendszert. Ebből következik az előregyártás és az ismétlés lehetősége. Ezért a lakóépületeimet egy kockológia elvén terveztem a 6,8 méteres modult használva. Az adott kockákat egymás mellé, illetve fölé pakolva terveztem meg 8 alap lakóegységet.

Viszont a monotonitást is el szerettem volna kerülni, ezért a tervezési terület déli részén futó Besnyő-patakot bevezettem és átlósan végig futtattam a beépítésen, hogy ezzel egy kis organikus forma is megjelenhessen. Ezt használtam a beépítés és az utak megtörésére.

BEÉPÍTÉS

A beépítést 3 jelentősebb övezetre osztottam. Az elsőben sorház kialakítású egyszintes lakóépületek adják az egész beépítés szegélyét. A második övezetbe kerültek változatosan 1-2 szintes lakóépületek, ahol négy blokkot egy-egy közösségi terület egészít ki. A harmadik övezet a patak felé igyekszik nyitni a társasházakkal és nagyobb közösségi terekkel.

A beépítés összesen 187 lakást tartalmaz, aminek a befogadóképessége körülbelül 400-450 fő. Az ekkora lakosságnövekedés igényli a közösségi funkciók telepítését is. A lakóházak közötti blokkokban játszóteret, pihenőparkot, kertet és sportpályákat helyeztem le. A patak mentén a sétány mellett egy futókör is végigvezet. A gyalogosok számára pár ponton pihenőhelyek és pavilonok (lángosos, fagyizó) lettek kialakítva. A társasházak között egy multifunkcionális tér színpaddal ad helyet a nagyobb rendezvényeknek, mint családi nap, gyereknap stb.

ALAP EGYSÉGEK

A lakóépületek típusainál a cél a többféleség volt, egy adott logikus rendszeren belül. A mellék funkciók egy oldalra falhoz rendezve. Nagy, tágas nappalik. Egyedi lakószoba a home office-hoz igazítva. Kényelmes méretű kertkapcsolat.

A 8 féle lakóegységgel igyekeztem felölelni a lehető legtöbb társadalmi réteget. Figyelembe vettem a kort, a családi állapotot és az élethelyzetet. A legkisebb egy kockás garzontól (35,3 m2) kezdve a nagyobb négy kockás co-house (143,1 m2) típusig, igyekeztem egy mintát nyújtani.

TÁRSASHÁZ

Az Alközpont és a társasházak a gazdasági fellendülést segítenék elő. Mivel egyrészt lehetőséget biztosít munkahely és vállalkozás beindítására, másrészt kiszolgálja azt a 400-450 embert, akik ott fognak élni.

ANYAG ÉS SZERKEZET

Az épületek tartószerkezete, ami a hosszoldalakat alkotja, Leier Durisol rendszerből épülne. Ezek többnyire tömörek, csak a bejárati ajtó töri meg, vagy egy kisebb ablak. Főleg azért választottam ezt az építőanyagot, mert praktikus az előregyártás során. A szabályokat betartva logikusan összerakhatók a lakóépületeim. A fabetonnak köszönhetően, kevés az építkezési hulladék, így környezetbarátabb, korszerűbb.

A térelhatároló falak könnyűszerkezetesek, így pár centivel vékonyabb falakat tudtam ott elérni. A szerelt falakra maximum 5 centiméterben különböző anyagok kerülnek. Ez adja meg a változatosságot a beépítésben. A fehérre vakolt tartószerkezet egy látványos keretet ad a beljebb lévő burkolt szerelt falnak.

 

Győri Sára Rózsa

 

Szerk.: Sulyok Georgina