Közélet, hírek

Marosi Miklós kapta a Steindl-díjat

2006.11.30. 11:45

A díjat a Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA elnöke adta át Szegeden

Steindl Imre-díj 2006

A Peter Munk úr felajánlásának felhasználásával alapított Steindl Imre-díjat az alapítvány kuratóriuma ez évben

MAROSI MIKLÓS Ybl- és Pro Architectura díjas építésznek adományozza.

Marosi Miklós
a kortárs magyar építészet meghatározó alakja. Tervezői munkássága a magyar kórház-tervezésben kiemelkedő jelentőségű, de kiterjed a középület-tervezés széles skálájára, múzeumtól, irodaházakon keresztül luxus-kategóriájú szállodákig. Munkáinak szakmai és társadalmi megítélése egyaránt kedvező. Újító-jellegű funkcionális és szerkezeti megoldásaival valamint az építészeti részletek gondos kimunkálásával példaként szolgál mind kortársainak, mind a fiatalabb korosztálynak. Szakmai közéleti tevékenysége is jelentős: a felsőoktatásban és a szakmai szervezetek munkájában is nagy szerepet vállal. Emberi tartása és szerénysége kollégáiban és partnereiben is tiszteletet ébreszt.

A díjat Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA elnöke adta át Szegeden, a Magyar Tudomány Ünnepének a Szegedi Tudományegyetemen tartott megnyitóján.

forrás: mta.hu


 

Miskolcon született 1942-ben. Egyetemi diplomát szerzett 1965-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Mesterei: Hofer Miklós, Jánossy György és Zalaváry Lajos voltak.

Díjai
Diplomadíj 1965.
Ybl Miklós-díj 1981.
Pro Architectura díj 1995.
Budapest Építészeti Nívódíj 1996.
FIGYELŐ építészeti díj 2001
FIGYELŐ építészeti díj 2002


Fontosabb építészeti alkotásai
Megyei Kórház, Kecskemét, 1980.
A Széchenyi városrészében felépült megyei kórház komplex gyógyászati központ. A hotel szárnyhoz kapcsolódva található a kétszintes tömb, melyben a diagnosztikai, terápiás egységek és a kiszogáló blokk található. A komplexumhoz tartozik a megyei szakrendelő intézet, a regionális Onko-radiológiai központ és a mentőállomás.

Orvostudományi Kar új klinikai tömbje, Szegedi Orvostudományi Egyetem, Szeged, 1983.
A 410 ágyas klinikai tömb a szegedi Tudomány Egyetem Orvostudományi Karának új egysége. Fő jellemzők: sebészet, traumatológia, ortopédia, pszicho-hidroterápia, központi műtő blokk, és intenzív osztály. Ezeken túl itt található a radiológia, az agy és neurológiai osztály is. A kórház magja a többszintes aula, ahonnan a hallgatók elérhetik a nagy előadót is.

KÖZTI RT-ARTISIUS-BAYER székház, Budapest, 1992.
Az építészeti cég, a szerzői jogvédő szervezet, és a gyógyszerészeti cég a Mészáros utcai saroktelken közös székházat létesített. A stúdió egyetlen felülről világított galériás tér, az irodák hagyományos elrendezésűek. Az épület az utcakép jellegzetes csuklópontja.

APEH székház, Budapest, 1995.
A Mészáros utcai épület szemközt áll a Weichinger Károly és Hübner Tibor által a harmincas évek végén tervezett, figyelemre méltó modern középiskolával. A nyerstégla homlokzat, az előtte lévő intim köztér, a vonzó szobor, a védett gesztenyefák kedves új arcvonással járulnak hozzá az utcaképhez.

5. Hungária Wienerberger székháza, Budapest, 1998.
A sarokházban van a magyarországi központja Közép-Európa egyik legjelentősebb téglaipari konszernének, a Wienerberger Rt.-nek. Az épületet finom plasztikájú tégla homlokzatok, gondosan megtervezett kert és intim belső teraszok jellemzik.

Uzsoki utcai kórház új manuális tömbje, Budapest, 2000.
A kórházegyüttes magja az az 1893-ban épült zsidó leány árvaház, amit később kórházzá alakítottak és bővítettek. Az új tömb összhangban van a régi szecessziós főépülettel. A hozzáadott szárnyak tágas aulái révén érvényesül a tömbkórház előnye, ugyanakkor sértetlen maradt a lényeges emberi lépték.

Corinthia Grand Hotel Royal a Nagykörúton, Budapest 2002.
Az 1992-ben bezárt hotel 1896-ban történt megnyitásakor Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb szállodája volt. 1945-ben részben elpusztult, majd 1956 ban kiégett. Az eredeti tervhez visszatérő helyreállítás 376 szobát és 39 luxus lakosztályt eredményezett. Az épület ezen kívül kongresszusi helyiségeket és több étteret kínál.