Épületek/Irodaépület

Média Center Campona Stúdióközpont és irodaház (MCC)

2006.01.13. 19:11Új épület a budatétényi „Dunapark” városközpontban. Vezető tervező: Winkler Barnabás  (HAP Hungaro-Austro Plan)

A Budatétényben elhelyezkedő 12 hektáros „Dunapark” területen az elmúlt tíz évben új városközpont alakult ki. Itt épület fel a Campona Bevásárló és Szórakoztatóközpont háromszintes parkolóházzal, a Campona TESCO hipermarket, a Dél-Budai Kulturális és Szabadidőközpont, a Budatétény vasútállomás, autóbusz végállomás és az MCC épülete. A terület utolsó szabad területén épület Campona Rendezvényközpont, ennek átadására is hamarosan sor kerül. Valamennyi épületet a HAP Hungaro-Austro Plan Kft. tervezte, így sikerült egy mozgalmas de mégis egységes építészeti gondolatot megvalósítani a „Dunapark” egész területen.

Az MCC épület – a többi épülethez hasonlóan - a jelentős zöldfelülettel kialakított terület belső útjáról nyílik úgy, hogy a gazdasági bejáratok ne zavarják a gyalogos forgalmat.A Vilmos felüljáró felé került a négy televízió stúdió valamennyi kiszolgáló létesítményével. A művelődési központtal párhuzamos a hétemeletes irodaszárny, mely közvetlen kapcsolatban van a stúdiókkal. A stúdiók az épület hátsó, gazdasági útjáról szolgálhatóak ki. Az épület alatt egy szint helyezkedik el angolaknás megvilágítással, helyet adva a vendégek számára kialakított büfének, konyha-étteremnek, vetítőhelyiségnek, illetve az elektromos ellátó központnak. Az épületben külön bejáratok létesültek a stúdiók dolgozói, az irodaépület látogatói és dolgozói, továbbá a stúdiófelvételekre, nyilvános adásokra érkező látogatók számára.

Az épületben négy személyfelvonó és három teherlift működik, kettő a stúdiókat, egy a konyha-büfé üzemet szolgálja ki. A belső közlekedést ezen kívül öt lépcsőház és az alagsorba vezető autólehajtó rámpa biztosítja.

Az épület kialakításának legnagyobb figyelmet igénylő feladatát az akusztikai követelmények kielégítése jelentette: mind a külső zajok, mind az átlagnál jóval nagyobb gépészeti berendezések zajának kiszűrése. A stúdiók elektromos ellátása, a stúdiókban található nagyszámú mozgatható lámpa, a naponta változó stúdió-berendezések díszleteinek mozgatása és cseréje, valamint a szereplők, a technikai munkatársak és a közönség forgalmának szétválasztása komoly tervezési feladatot jelentett.Az épület részben előre gyártott, részben monolit vasbeton szerkezetű. A homlokzatok tervezésekor figyelembe vettük a Dunapark épületeinél alkalmazott tégla illetve tégla jellegű burkolatigényt. A földszint és első emelet az irodatömbnél Creaton burkolatú, szürke színű. Ugyanezzel az anyaggal burkoltak a homlokzaton megjelenő lépcsőházi tömbök. Ezzel biztosítottuk a terület többi épületének homlokzatmagasságához való alkalmazkodást is. Az irodaszárny tört fehér vakolattal, míg a stúdiók és kiszolgáló részei szürke szinusz-lemezzel burkoltak. Az előtetők és az épület homlokzatán megjelenő acélszerkezetek mélykék színre festettek. A korlátok az egész épületen, külső és belső térben, szürke színűek. Törekedtünk az épület környezetéhez képest magasabb irodatömb légies kialakítására és a színek megválasztásában - melyben nagy segítségünkre volt Matzon Ákos építész-festőművész - a nem hivalkodó, a terület többi épületéhez alkalmazkodó megjelenítésre.

szerző: Winkler Barnabás (szöveg), Polgár Attila (fotók)

 Média Center Campona Stúdióközpont és irodaház (MCC)

Hely: Budapest XXII., Nagytétényi út
Alapterület: 26.000 m2

Generáltervező: HAP Hungaro-Austro Plan Kft.
Építész vezető tervező: Winkler Barnabás
Építészet: Balázs Dénes, Baranya Szabolcs, Mészáros Béla
Szerkezet: Honti Gábor, Szegedi András
Épületgépészet: Kéry Tamás, Benkő László, Vecsey Körmendi Szilvia
Elektromosság: Benke Szilveszter, Ulrich Norbert
Stúdió: Komarovszky Henrik és Czeizel Tamás (Tevim Kft.), Németh Péter (Intelligensház Bt.)
Akusztika: Törzsök István és Fürjes Andor (Acreon Kft.), Pintér János (Delta Expert Kft.)
Stúdió technológia: Varsányi Gábor (Rexfilm Kft.)
Környezetrendezés: Karádi Gábor (Land-A Kft.)
Külső közművek: Hobl Géza (Mélyterv Kft.)
Úttervek: Borsós Ferenc (Közlekedés Kft.)

Építtető: MCC Kft.
Generál kivitelező: Swietelsky Kft.
Bonyolító: Céh Rt.