Épülettervek/Hallgatói terv

Mediawave Falépítés pályázat - a 2. díjas terv

2015.09.10. 14:15

A MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány és a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszéke hallgatói ötletpályázatot ír ki, melynek célja a 25. MÉDIAWAVE fesztivál központi helyszínét adó komáromi Monostori Erőd Dunai Bástyáját kettéválasztó FAL megtervezése és megépítése volt. Bemutatjuk Burzuk Dávid, Nagy Dénes, és Riczu Csaba által készített 2. díjas tervet. 

A tervezési pályázat célja volt a 25. MEDIAWAVE fesztivál központi helyszínét adó komáromi Monostori Erőd Dunai Bástyáját kettéválasztó FAL megtervezése. A koncepciónkban fontos volt, hogy egyszerű, puritán anyagokat használjuk, valamint az is, hogy a fesztiválozók maguk is részesei legyenek a „FAL” építésének.

A koncepció a hagyományos tégla-kötés mimézise. A tervben a falazó elemek a zsinegekkel azonosulnak, a kötéseket az emberek biztosítják – nem pusztán fizikai értelemben. A fal anyagainak kiválasztása során figyelembe vettük a gazdaságosságot és az egyszerű építhetőséget is, így döntöttünk a bálamadzag és a fátyol fólia mellett.


A faltestet közönséges bála madzag alkotja, mely egy méteres egységekből épül fel. A zsinegek perforált élvédő profilba fűzhetőek. Az elkészült egyméteres falszakaszok acél kampóval akaszthatóak a kifeszített drótkötélre, így a fesztiválon résztvevők megalkothatják a saját falrészüket. Bizonyos szögből a zsinór-rengeteg kitakarhatja a színpadot. A láthatóságot biztosítandó, az utolsó 8 méteren a zsinegek damillal kapcsolódnak a tartószerkezethez, azt a hatást keltve, mintha a madzagok lebegnének. A bejárat előtt 8 méteres szakaszon a mezőgazdaságban használt fátyol fólia alkot vásznat, amire filmet és/vagy fallal kapcsolatos képeket lehet vetíteni. A fal transzparenciája így is megmaradhat. A fólia a fal teljes elkészülte előtt is összefüggő felület érzetét kelti, a látogató számára azonnal világossá válik az elválasztás szándéka és ténye.

Burzuk Dávid, Nagy Dénes, Riczu Csaba