Közélet, hírek

Még mindig Bécsi utca — az UIA állásfoglalása

2010.08.25. 11:48

Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) Tanácskozói Testülete 114. ülésén (2010. július 31. Tokió, Japán) nyilatkozatot tett és határozatot fogadott el a Bécsi utcai beépítésre (Magyarország, Budapest, V. kerület).

Nyilatkozat
Az UIA Tanácskozói Testülete megdöbbenéssel értesült arról a Budapest belvárosába tervezett nagyléptékű fejlesztési javaslatról, melyben a fejlesztők öt meglevő épületet kívánnak lebontani, hogy egy olyan új épületet létesítsenek, amely méretében és tömegében nagyobb, és jelentősen magasabb, mint épített környezete. Ebben a nagyon érzékeny környezetben a javasolt fejlesztés szembeszökően uralná az utcaképet, megnövelné a forgalmat és csökkentené a terület jelenlegi vonzerejét.

Budapest történelmi belvárosa Európa egyik legértékesebb építészeti területe. A területet érintő fejlesztéseknek érzékenynek kell lenniük a meglevő épített környezet magassági viszonyaira, léptékére. Amennyiben a terület megújítására vonatkozó elképzelés nem veszi figyelembe a történeti város megőrzését és fenntartását, nincs tekintettel az épített örökség folytonosságára és meglevő értékes épületeket bont le, azt újra kell gondolni. A meglevő morfológia megőrzése elsődleges feladat, meglevő épületek újjáépítése során azok magassága megőrzendő. Az ilyen örökségű területekhez való érzékeny illeszkedés lehetséges – erre a világ városaiban számos példa található – a meglevő terület lerombolása nélkül.

Az UIA Tanácskozói Testületet megdöbbentette a javasolt fejlesztés hatalmas léptéke a nagyon érzékeny budapesti belvárosi környezetben, és azt kéri a döntéshozóktól, alaposan gondolják újra a tervezett új sűrűséget és beépítést. Készítsenek olyan fejlesztési tervet, ami tiszteletben tartja a történelmi város épített környezetét, olyant amit a szakmai közvélemény és Budapest társadalma is támogatni tud.

Az UIA Tanácskozói Testülete 114. ülés (2010. Július 31. Tokió, Japán) határozata
„Az UIA felajánlja szakmai támogatását a Bécsi utca (Magyarország, Budapest, V. kerület) átépítésével kapcsolatban. Programalkotó Fórum létrehozását javasolja a fejlesztők, az építészszakma, a város és a közösség képviselőinek bevonásával Budapestnek ezen az érzékeny, örökségben gazdag Bécsi utcai fejlesztési területén az átépítés során megkövetelt alapelvek megvitatására, melyek egy jobb és megfelelőbb, mindenki számára elfogadható megoldást tennének lehetővé ebben a történeti környezetben.„

A UIA Tanácskozói Testülete nevében:
Louise Cox
az UIA elnöke
2010. Július 31. Tokió, Japán

Az eredeti angol szöveg a csatolt pdf-ben olvasható.